Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Τα νέα της Mistral Αναλογικοί διαμορφωτές.

    Άλλη μία ξενοδοχειακή μονάδα τακτοποιήθηκε στη Σαντορίνη με αναλογικούς διαμορφωτές για να αξιοποιηθούν οι 33 αναλογικές τηλεοράσεις του. Στην εφαρμογή διανέμονται 8 τηλεοπτικά προγράμματα και χρησιμοποιήθηκαν 8 μονοί διαμορφωτές Mistral κωδ. 0263.
Οι πρώτοι τέσσερεις διαμορφωτές ρυθμίστηκαν στα κανάλια 5, 7, 9, 11 (VHF III) και οι υπόλοιποι τέσσερις στα καλωδιακά S11, S13, S15, S17 (Super band). Αριστερά στη φωτογραφία της εφαρμογής διακρίνεται ένας ενισχυτής κεντρικής κεραίας 2 x 112 κωδ. 0246, ο οποίος επιλέχθηκε επειδή υποστηρίζει τις μπάντες αυτές. Στις αντίστοιχες εισόδους συνδέθηκαν μέσω μίκτη 1:4 η κάθε ομάδα στην αντίστοιχη είσοδο του ενισχυτή.
Στην είσοδο καναλιών 21 - 69 (UHF) του ενισχυτή συνδέθηκε μία πρώτη κεραία UHF μέσω της οποίας θα κάνουν λήψη οι νέες ψηφιακές τηλεοράσεις όποτε αγοραστούν. Κάτω διακρίνονται οι 8 επίγειοι ψηφιακοί δέκτες οι οποίοι κάνουν λήψη από μία δεύτερη κεραία.
Όλες αυτές οι καλωδιώσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν σημαντικά με τους νέους τριπλούς κωδ. 0272 και τετραπλούς διαμορφωτές κωδ. 0284 οι οποίοι θα είναι σύντομα διαθέσιμοι.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα  digitaltvinfo.gr.

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Επίγειοι δέκτες 3D από την Ψηφιακή Τεχνολογία.

    Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι επίγειοι ψηφιακοί δέκτες είναι και Media Player. Αυτό όμως που κάνει τους δέκτες της Ψηφιακής Τεχνολογίας να ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους δέκτες της αγοράς, είναι η ικανότητα αναπαραγωγής 3D. Αν λοιπόν σκέφτεστε στο μέλλον να προμηθευτείτε μια νέα 3D τηλεόραση τελευταίας τεχνολογίας (που λογικά θα έχει και DVB-T tuner), τότε να γνωρίζετε ότι εφόσον έχετε προμηθευτεί δέκτη από την Ψηφιακή Τεχνολογία των σειρών Digitalbox και DigitalLine, αυτός θα παραμείνει στη θέση του. Αφού θα μπορείτε να κατεβάζετε από το διαδίκτυο τις τελευταίες 3D ταινίες και αφού τις περάσετε σε ένα USB stick, το οποίο θα συνδέσετε στην αντίστοιχη υποδοχή του δέκτη, θα μπορείτε να τις παρακολουθείτε στην τρισδιάστατη τηλεόρασή σας!

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα   digitaltvinfo.gr.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Digital TV info, Τεύχος 72.

   Με πλούσια και αποκλειστική ειδησεογραφία, ενισχυμένη αρθρογραφία και πάντα με πρωτότυπη ύλη, κυκλοφορεί στα περίπτερα το τεύχος Σεπτεμβρίου του Digital TV info, μαζί με το περιοδικό Security Report, ειδικό για τους τεχνικούς των συστημάτων ασφαλείας και πλέον όχι μόνο!
Όπως θα δείτε και μόνοι σας στο εξώφυλλο, από το τεύχος Ιανουαρίου, το περιοδικό μας πηγαίνει σε ελληνικό τίτλο και θα ονομάζεται πλέον Ψηφιακή Τηλεόραση.
Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή έτσι και φέτος σας παρουσιάζουμε τον αθλητικό χάρτη της σαιζόν 2014-2015. Διαβάστε αναλυτικά ποια αθλητικά γεγονότα θα προβάλλει το κάθε πακέτο. Champions League, Europa League, Primera Division, Bundesliga, Premiere League, NBA, Euroleague, Formula1, και πολλά ακόμη, αποκλειστικά και μόνο μέσω δορυφορικής TV.
Η συνέχεια περνά στην ψηφιακή τηλεόραση και στην Ματίνα Παπαχριστούδη, με πολλές αποκλειστικές ειδήσεις, η οποία σας ενημερώνει για το άκρως επιτυχημένο switch off της Αττικής, αλλά και για τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει μεταξύ περιφερειακών σταθμών και Digea.
Σε ρυθμό επίγειας ψηφιακής TV κινείται και ο Σωτήρης Χατζηστρατής, ο οποίος σας παρουσιάζει τους ψηφιακούς χάρτες του τηλεοπτικού σήματος σε Θράκη, Ανατολική Μακεδονία και Βορειοανατολικό Αιγαίo, ώστε να γνωρίζετε επακριβώς πόσο σήμα λαμβάνετε και από ποια κατεύθυνση (Κέντρο Εκπομπής) έρχεται αυτό, λόγω του επερχόμενου switch off της αναλογικής TV, στις 5 Σεπτεμβρίου.
Επιστροφή στα δορυφορικά θέματα, όπου ο Γιάννης Φίλιππος Δημητριάδης, σας παρουσιάζει τις δυνατότητες λήψης που έχουν σε όλη την Ελλάδα μια σειρά νέων δορυφόρων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, όπως οι Turksat 4A – 42Ε, Eutelsat 3B – 3Ε, Astra 5B – 31,5Ε κ.ά.
Η αρθογραφία ολοκληρώνεται με μια πολύ πρωτότυπη εγκατάσταση. Οι Παράσχος Θεοδοσιάδης και Κώστας Ζιακάνας της εταιρίας MSG, παρουσιάζουν αποκλειστικά για τους αναγνώστες του Digital TV info, ένα φωτογραφικό οδηγό για την επιτοίχια εγκατάσταση μιας κυρτής τηλεόρασης Samsung 65 ιντσών.

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Televes Vzenit “LTE Ready” με μηχανική προσαρμογή εύρους.

   Η Vzenit της Televes προορίζεται για λήψη επίγειων ψηφιακών καναλιών και χάρη στην τεχνολογία CSG δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής τους εύρους λήψης. Κατά τη συναρμολόγησή της, η Vzenit επιτρέπει την τοποθέτηση των κατευθυντήρων σε τρεις διαφορετικές μεταξύ τους γωνίες. Ανάλογα τη γωνία των ανακλαστήρων η κεραία κάνει λήψη των καναλιών 21-58, 21-59 ή 21-60. Πέρα από την τεχνολογία CSG, η κεραία Vzenit αποτελεί υπόδειγμα σχεδίασης με όλα της τα εξαρτήματα να είναι προσεγμένα στη λεπτομέρεια.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα    digitaltvinfo.gr.

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Tablet digital star 7" 2H-2.

Χαρακτηριστικά:
- Λειτουργικό: Android 4.2.2
- Οθόνη: 7" Five Point Capacitive 800*480(16:9)
- Επεξεργαστής: Allwinner A13 -1,2GHZ(cortex A8)
- Μνήμη RAM DDR3:512MB
- Μνήμη FLASH: 2GB
- Ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi): Ναι
- Κάμερα: Εμπρός 0.3 Mega pixel / Πίσω 2 Mega pixel
- 1 θύρα micro USB
- 1 θύρα micro SD (έως 32GB)
Η συσκευασία περιλαμβάνει: Φορτιστή, καλώδιο USB και μετατροπέα USB
Χρώμα: Λευκό ή Μαύρο.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα  digital-t.gr.

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ στον ΑΝΤ1.

   Το "Basketball World Cup 2014 Ισπανίας", βρίσκεται στον ΑΝΤ1, ο οποίος και θα μεταδώσει ζωντανά τους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Το αναλυτικό πρόγραμμα απευθείας μεταδόσεων της 1ης φάσης έχει ως εξής:
Σάββατο 30.08: 18.30 Πουέρτο Ρίκο-Αργεντινή
21.00 ΕΛΛΑΔΑ-Σενεγάλη
Κυριακή 31.08: 14.30 Αργεντινή-Κροατία
21.00 Φιλιππίνες-ΕΛΛΑΔΑ
Δευτέρα 01.09: 18.30 Αργεντινή-Φιλιππίνες
21.00 Πουέρτο Ρίκο-ΕΛΛΑΔΑ
Τρίτη 02.09: ΡΕΠΟ ΕΛΛΑΔΑ
16.00 Ουκρανία-Τουρκία
21.00 Κορέα-Σλοβενία
Τετάρτη 03.09: 21.00 ΕΛΛΑΔΑ-Κροατία
23.00 Ισπανία-Γαλλία
Πέμπτη 04.09: 19.00 Κροατία-Πουέρτο Ρίκο
23.00 Αργεντινή-ΕΛΛΑΔΑ
Τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδας θα περιγράψει ζωντανά ο Ιάκωβος Φιλιππούσης, ενώ από τις 6 έως τις 14 Σεπτεμβρίου, ο ΑΝΤ1 θα μεταδώσει άλλα 9 ματς του παγκοσμίου κυπέλλου: 4 αγώνες της φάσης των 16, 2 προημιτελικούς, 1 ημιτελικό, το μικρό (χάλκινο μετάλλιο) τελικό καθώς και το μεγάλο τελικό.
Στις μεταδόσεις του ΑΝΤ1 περιλαμβάνονται όλα τα παιχνίδια της Εθνικής Ελλάδας και των ΗΠΑ, ενώ η επιλογή θα γίνεται μετά την ολοκλήρωση των αγώνων της κάθε φάσης.
Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες μάχες του παγκόσμιου πρωταθλήματος μπάσκετ της Ισπανίας θα βρίσκονται κάθε βράδυ στον ΑΝΤ1 και την καθημερινή του εκπομπή "Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ στον ΑΝΤ1".

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Edision, οικιακός διαμορφωτής SD, δύο καναλιών.

Περιγραφή:
   Οικιακός διαμορφωτής SD, δύο (2) καναλιών εισόδου για μετατροπή οποιουδήποτε σήματος Audio/Video απο δέκτες δορυφορικού & επίγειου ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος, κάμερες, DVD και κάθε άλλη πηγή σήματος Audio/Video σε ψηφιακό σήμα DVB-T MPEG-2 για θέαση ή διανομή σε δέκτη επίγειων ψηφιακών τηλεοπτικών καναλιών ή σε τηλεοράσεις με ενσωματωμένο δέκτη MPEG-2/4.
Περιέχει 2Χ RCA σε RCA καλωδια.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:
Κωδικοποίηση σήματος:
Video Χ2 MPEG-2 MP@ML(4:2:0)
Interface: CVBS
Ανάλυση: 720x576_50i (PAL); 720x480_60i (NTSC)
Bit rate: 1.000~19.500 Mbps
Audio Χ2 MPEG1 Layer II
Interface: Stereo /mono
Sample rate: 48KHz
Bit rate: 64, 96, 128, 192, 256, 320, 384kbps
Διαμόρφωση σήματος:
- Standard: DVB-T COFDM
- Bandwidth: 6M, 7M, 8M
- Constellation: QPSK, 16QAM, 64QAM,
- Code rate: 1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8.
- Guard Interval: 1/32, 1/16, 1/8, 1/4.
- Transmission Mode: 2K, 8K, MER: >42dB
- RF frequency: 30~999MHz, βήμα ανά 1KHz
- Έξοδος: 67-87 dbμV, βήμα ανα 0,1db
Είσοδοι:
- S-Video X2
- Y-Pb-Pr X2
- CVBS X2
- Audio L-R X2
- USB (για εγγραφή της πηγής αναπαραγωγής)
- RF-in (για μίξη σήματος RF)
Εγγύηση: Δύο (2) έτη.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα   edision.gr.

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Μικροκυματική ζεύξη Wi-Fi Stella Doradus και Promax PROFI-70.

    Η δύναμη του Ethernet είναι τεράστια και η δικτύωση εντός ή εκτός οικίας, ανοίγει πολλούς ορίζοντες. Τα Wi-Fi έφεραν μεγάλη επανάσταση στα εσωτερικά δίκτυα LAN, των οποίων όμως τα όρια μόνο «εσωτερικά» δεν χρειάζεται να είναι με τη χρήση εξωτερικών μικροκυματικών κεραιών. Αντικαθιστώντας την κεραία ενός απλού access point με μια μικροκυματική εξωτερική κεραία, μπορούμε να κάνουμε Link ή αλλιώς να συνδεθούμε με ένα access point που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση. Τις περισσότερες φορές, για τη σύνδεση δύο σημείων επιλέγουμε τη χρήση κατευθυντικών κεραιών, οι οποίες όμως απαιτούν καλή ρύθμιση για να αποδώσουν. Για να αποφύγουμε να ανεβάζουμε το Laptop στην κεραία, δοκιμάσαμε να πραγματοποιήσουμε το Link με ένα όργανο της Promax, το PROFI-70 (εικόνα 1), ένα επαγγελματικό όργανο μετρήσεων στους 2,4GHz, για ανάλυση συστημάτων 802.11b/g. Μετρήσεις στις περιοχές των 2,4GHz ή στους 5GHz μπορούν να γίνουν σε μεγάλο βάθος από λογισμικό φορτωμένα σε κατάλληλες συσκευές (laptop, access points, routers κτλ.).

Οι παράγοντες που καθορίζουν την απόσταση ενός μικροκυματικού Link είναι πολλοί, με σημαντικότερους τις κεραίες που σχηματίζουν τη ζεύξη και το φόρτο του πεδίου 2,4GHz στην περιοχή της σύνδεσης. Η μπάντα συχνοτήτων από τους 2.400 έως τους 2.500MHz έχει δοθεί στο κοινό για τη δημιουργία δικτύων Wi-Fi, όπως και η μπάντα γύρω από τους 5GHz. Μια ζεύξη ενδείκνυται να γίνει στην υψηλόσυχνη μπάντα λόγω μικρότερου φόρτου, αφού τα οικιακά access points λειτουργούν στους 2,4GHz, αλλά η διαδικασία είναι η ίδια. Το μεγαλείο όμως του Ethernet και οι δυνατότητες που παρέχει, έχει ωθήσει και συνεχίζει να προσελκύει πολύ κόσμο στο περιορισμένο αυτό εύρος συχνοτήτων, που ουσιαστικά χωράει 14 κανάλια επικοινωνίας. Έτσι λοιπόν, λογικό και επακόλουθο είναι, η επιτυχημένη σύνδεση μεταξύ δύο access point να είναι κάθε άλλο παρά εγγυημένη. Επίσης, εάν λάβουμε υπόψη μας τη νομοθεσία που περιορίζει την επιτρεπόμενη ακτινοβολούμενη ισχύ και ουσιαστικά καταργεί τη χρήση Linear πριν την κεραία, διαπιστώνουμε ότι ο σημαντικότερος παράγοντας στη δημιουργία ενός μικροκυματικού Link, είναι η κατάσταση που επικρατεί στον εναέριο χώρο της ζεύξης. Η λύση για να ευνοήσουμε την κατάσταση είναι η χρήση κατευθυντικών κεραιών, οι οποίες «κοιτάνε» η μία την άλλη και περιορίζονται κάπως στον εξωτερικό θόρυβο της περιοχής. Η απόλυτα κεντραρισμένη ρύθμιση των δύο κεραιών κρίνεται απαραίτητη στη λειτουργία και στην ταχύτητα ενός τέτοιου Link. Στο σημείο αυτό έρχεται να μας βοηθήσει το PROFI-70, παρέχοντάς μας επαγγελματικές μετρήσεις.
 
Δύο Stella Doradus, ένα access point και το PROFI-70.

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Optimuss Teres HD & SD HD ή SD… Η επιλογή δική σας!

   Η νέα οικογένεια ψηφιακών δεκτών Teres από την Optimuss περιλαμβάνει δύο μοντέλα για την λήψη επίγειων DVB-T καναλιών. Ο δέκτης Optimuss Teres SD υποστηρίζει κανάλια SD MPEG2/4 και είναι εξοπλισμένος με θύρα SCART για σύνδεση με την τηλεόραση. Ο δέκτης Optimuss Teres HD υποστηρίζει κανάλια HD MPEG2/4 και μπορεί να συνδεθεί με την τηλεόραση είτε μέσω HDMI, είτε μέσω SCART. Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν θύρα USB για λειτουργία PVR και Media Player. Αναλόγως λοιπόν την τηλεόραση και τις απαιτήσεις θέασης, η επιλογή είναι του τελικού χρήστη.
Με τη νέα σειρά επίγειων ψηφιακών δεκτών Teres, η Optimuss αφήνει τα ενδεχόμενα επιλογής ανοιχτά, ανάλογα τις απαιτήσεις και τον εξοπλισμό του τελικού χρήστη. Ο Optimuss Teres HD διαθέτει όσα χρειάζεται ένας σύγχρονος ψηφιακός δέκτης, με θύρα υψηλής ανάλυσης HDMI και ικανότατο Media Player, με δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων mkv, avi, mp4 κτλ. Για τους χρήστες όμως που δεν διαθέτουν τηλεόραση με σύνδεση HDMI ή απλούστερα αναζητούν έναν πολύ οικονομικό δέκτη, η Optimuss συμπεριλαμβάνει στη νέα σειρά τον δέκτη Teres SD, εξοπλισμένο με τα απολύτως βασικότερα για την παρακολούθηση όλων των επίγειων ψηφιακών καναλιών της χώρας, εκτός από τα HD.
Optimuss Teres SD
Ο πολύ οικονομικός δέκτης Optimuss Teres SD διαθέτει εύχρηστο μενού με υποστήριξη ελληνικής γλώσσας. Ιδιαίτερα προσεγμένος στην εξωτερική του εμφάνιση, μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα στην τηλεόραση και να συνδεθεί μέσω SCART. Η θύρα SCART είναι και η μοναδική οπτικοακουστική σύνδεση του δέκτη, ενώ αντίστοιχα λυτή είναι και η πρόσοψή του, χωρίς display, παρά μονό ένα LED ένδειξης λειτουργίας. Ο δέκτης κατά την εκκίνησή του πραγματοποιεί αυτόματη σάρωση προγραμμάτων και στη συνέχεια ο χρήστης μπορεί να διαμορφώσει την προβολή της λίστας καναλιών. Στο πλαϊνό τμήμα του κουτιού του, ο δέκτης διαθέτει τη θύρα USB για σύνδεση αποθηκευτικού μέσου FAT32 και NTFS. Αμέσως μετά τη σύνδεση του μέσου, ο δέκτης μπορεί να πραγματοποιήσει εγγραφή και λειτουργία Timeshift, χωρίς επιπλέον ρυθμίσεις. Όσον αφορά τις δυνατότητες αναπαραγωγής αρχείων Multimedia, είναι σχετικά περιορισμένες σε αρχεία χαμηλής ανάλυσης και bit rate.
Optimuss Teres HD

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Παράκεντρες Λήψεις, περισσότεροι δορυφόροι με το ίδιο κάτοπτρο.

   Όπως όλοι γνωρίζουμε, για να λάβουμε το σήμα που εκπέμπει ένας γεωστατικός τηλεοπτικός δορυφόρος, χρειαζόμαστε ένα κεραιοσύστημα που αποτελείται από το κάτοπτρο και το LNB. Όμως, εξαιτίας της ύπαρξης πολλών τηλεοπτικών δορυφόρων με πλήθος προγραμμάτων, δημιουργήθηκε σχεδόν εξαρχής η ανάγκη για την ταυτόχρονη λήψη περισσότερων εξ αυτών. Αρχικά, η λύση δόθηκε με την χρήση μεγαλύτερων κινητών κατόπτρων, ενώ στην συνέχεια η αύξηση της ισχύος εκπομπής έδωσε την δυνατότητα, με τη χρήση ενός σχετικά μικρού σταθερού κατόπτρου, να λαμβάνουμε σήμα από περισσότερους του ενός δορυφόρους. Αυτό πραγματοποιήθηκε στοχεύοντας παράκεντρα, εκμεταλλευόμενοι τις ιδιότητες του φαινομένου της ανάκλασης.

Λίγη θεωρία για τις παράκεντρες λήψεις
Το μεγαλύτερο μέρος των δορυφορικών κατόπτρων διαθέτουν παραβολική επιφάνεια, πάνω στην οποία ανακλάται το σήμα που εκπέμπεται από το δορυφόρο. Η γεωμετρία της παραβολικής επιφάνειας επιτρέπει στα ανακλώμενα σήματα να εστιάζουν σε ένα κεντρικό σημείο, που ονομάζεται εστία της παραβολής. Εκεί βρίσκεται τοποθετημένο το LNB, όπου, με την χοάνη που διαθέτει, συλλέγει το ανακλώμενο ηλεκτρομαγνητικό κύμα και μέσω ενός κυματοδηγού το οδηγεί σε ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα που το μετατρέπει σε ηλεκτρικό σήμα, κατάλληλο για τον δορυφορικό μας δέκτη. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε δορυφορική λήψη από ανάκλαση με κεντρική εστίαση, μιας και το LNB τοποθετείται στο κέντρο της εστίας.

Εάν θεωρητικά απομακρύναμε λίγο το κεντρικό LNB από τη θέση του (κρατώντας σταθερό το κάτοπτρο) θα παρατηρούσαμε πως υπάρχει πτώση στα ποσοστά στάθμης και ποιότητας σήματος. Εάν απομακρυνόμασταν περισσότερο, θα παρατηρούσαμε ολική απώλεια σήματος για τον συγκεκριμένο δορυφόρο, μιας και θα βρισκόμασταν εκτός του σημείου κεντρικής εστίασης. Παρ’ όλα αυτά, θα παρατηρούσαμε τη λήψη σήματος από έναν γειτονικό δορυφόρο, όπου η εστία των ακτινών του, βρίσκεται σε απόσταση από την κεντρική εστία του κατόπτρου, δημιουργώντας μία γωνία εστιακής απόκλισης (εικόνα 1). Αυτό ονομάζεται παράκεντρη λήψη. Η τροχιακή θέση που βρίσκεται ο γειτονικός δορυφόρος σε σχέση με τον κεντρικό, καθορίζει την θέση της νέας εστίας (θέση παράκεντρου LNB), σε σχέση με την κεντρική.

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Δορυφορικά και δικτυακά ελληνικά ραδιόφωνα.

   Όπως η δορυφορική τηλεόραση έχει εκτοξεύσει στην στρατόσφαιρα τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών που μπορούμε να βλέπουμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, έτσι σήμερα κάτι ανάλογο γίνεται και με τα ραδιόφωνα, έστω κι αν στον τομέα αυτό η πληθώρα των επιλογών προέρχεται κυρίως από το διαδίκτυο και όχι από την δορυφορική λήψη, σε ότι αφορά τουλάχιστον τους ελληνικούς ραδιοσταθμούς.
Παρότι ζω σε μικρή πόλη της επαρχίας και το επίγειο ραδιόφωνο μου παρέχει με το ζόρι γύρω στα 15 αναλογικά ραδιόφωνα, έχω πλέον την δυνατότητα να ακούω στο σαλόνι μου τα περισσότερα ελληνικά ραδιόφωνα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή άλλων πόλεων είτε μέσω ενός ειδικού plugin του enigma2 δορυφορικού μου δέκτη (με internet streaming και όχι δορυφορική λήψη), είτε μέσω του ιντερνετικού ενισχυτή μου (με τα link του streaming που του έχω περάσει), είτε και με απευθείας δορυφορική λήψη (αν και αυτά είναι τα λιγότερα, σε ότι αφορά τα ελληνικά). Και στις τρείς περιπτώσεις τα ακούω με την καλύτερη δυνατή ποιότητα από τα ηχεία της οπτικοακουστικής μου εγκατάστασης με την οποία έχουν συνδεθεί οι δέκτες. Εκτός των παραπάνω επιλογών μπορούμε βέβαια να ακούσουμε ελληνικά ραδιόφωνα και από ταμπλέτες ή κινητά (android-iOs ή Windows8), διαμέσου αρκετών διαθέσιμων εφαρμογών (applications), αν όμως θέλουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου θα πρέπει να φροντίσουμε για την ασύρματη ή ενσύρματη διασύνδεσή τους με τον ενισχυτή μας. Σε κάθε περίπτωση, το καλό με τα ραδιόφωνα είναι ότι ο ήχος δεν χρειάζεται σημαντικό bandwidth για να μεταδοθεί ιντερνετικά, οπότε, ακόμη και με την χαμηλότερη ταχύτητα στο ADSL ίντερνετ δεν θα έχουμε πρόβλημα.
GreekNet Radio plugin
Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο plugin για δορυφορικούς δέκτες με linux enigma2 που αποτελεί δημιουργία της ομάδας του SatDreamGr και ειδικότερα του μέλους kastorasgr. Η εφαρμογή αποτελεί ειδική τροποποίηση του plugin net radio και αρχικά κυκλοφορούσε σε δύο εκδοχές (για δέκτες με ΟΕ 1.6 και ΟΕ 2.0), οι οποίες όμως έχουν πλέον ενοποιηθεί, ενώ σε τακτά διαστήματα γίνεται ενημέρωση του με προσθαφαιρέσεις σταθμών και ανανέωση των links που έχουν αλλάξει (κάτι που δυστυχώς γίνεται αρκετά συχνά για ορισμένους ραδιοσταθμούς, καθώς με την ακρόαση από εξωτερικές εφαρμογές στερούνται διαφημιστικά έσοδα από τα hits στις επίσημες ιστοσελίδες τους…).

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Δορυφορικά κανάλια με BISS

   Δύο χρόνια σχεδόν μετά το προηγούμενο αφιέρωμα σε δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια που είναι κρυπτογραφημένα με την μέθοδο BISS, επανερχόμαστε για μία νεώτερη επισκόπηση στο πεδίο. Η αφορμή δόθηκε με το ξεκίνημα των νέων συχνοτήτων της Digea και της ΝΕΡΙΤ στις 3 μοίρες ανατολικά που χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην ψηφιακή μετάβαση της Πελοποννήσου. Στο παρόν αφιέρωμα θα αναφερθούμε σε κανάλια που χρησιμοποιούν μονίμως κρυπτογράφηση BISS, ενώ δημοσιεύουμε και ορισμένα από τα ενεργά κλειδιά που χρησιμοποιούνται προς το παρόν από αυτά. Υπενθυμίζουμε ότι τα κλειδιά αυτά μπορεί να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα   digitaltvinfo.gr.

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ανίχνευση και αντιμετώπιση παρεμβολών στη δορυφορική λήψη.

   Η ορθή στόχευση σε έναν δορυφόρο προϋποθέτει τη λήψη όλων των εκπεμπόμενων συχνοτήτων εφόσον οι διαστάσεις του κατόπτρου το επιτρέπουν. Εάν διαπιστωθεί ότι κάποιες συχνότητες απουσιάζουν, τότε αυτό είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε παρεμβολή από γειτονικές εκπομπές.
Στη δορυφορική λήψη αρκετές φορές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο των παρεμβολών από γειτονικές εκπομπές επίγειων κεραιοσυστημάτων, όπως κινητής τηλεφωνίας, ζεύξεων Wi-Fi, κ.λπ. Το φαινόμενο των παρεμβολών έχει άμεση επίπτωση στο σύστημα λήψης μας, αφού απουσιάζουν κάποιες συχνότητες που κανονικά έπρεπε να λαμβάνονται. Οι παρεμβολές συνήθως επιδρούν απευθείας στο κύκλωμα του LNB με αποτέλεσμα την χαμηλή ποιότητα σήματος σε κάποιες συχνότητες ή ακόμα και την ολική απουσία τους. Το φαινόμενο παρουσιάζεται κυρίως σε αστικά κέντρα που διαθέτουν επιβαρυμένο ραδιοφάσμα. Ένας έμπειρος τεχνικός μπορεί εύκολα να ανακαλύψει την αιτία και να προχωρήσει στην διόρθωση του προβλήματος, ενώ αντίθετα ένας χομπίστας ίσως δυσκολευτεί αρκετά μέχρι να καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα.
Για να καταλήξουμε στην παραδοχή ότι η απώλεια κάποιων δορυφορικών συχνοτήτων οφείλεται σε παρεμβολή άλλων εκπεμπομένων συχνοτήτων, αποκλείουμε βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το ίδιο σύμπτωμα, έτσι ώστε να αποφύγουμε την χρονοβόρο διαδικασία των δοκιμών. Όταν λαμβάνουμε το πλείστον των συχνοτήτων που εκπέμπει ένας δορυφόρος, με επαρκή διάμετρο κατόπτρου λήψης, δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε πώς είναι δυνατόν να εξαιρούνται από την λήψη μας μία ή δύο συχνότητες (συνήθως εύκολες στην λήψη τους), μιας και η εγκατάστασή μας είναι φαινομενικά σωστή. Παρ’ όλα αυτά, ελέγχουμε ξανά το κεραιοσύστημά μας.

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Μετάδοση εικόνας και τηλεχειρισμού μέσω δικτύου διανομής.

Ένας δέκτης για όλες τις τηλεοράσεις

    Σε μία σύγχρονη κατοικία η δυνατότητα παρακολούθησης δορυφορικών προγραμμάτων σε κάθε τηλεοπτική συσκευή είναι πλέον επιβεβλημένη. Παρ’όλα αυτά στις περισσότερες περιπτώσεις κατοικιών η υποδομή ανεξάρτητης δορυφορικής λήψης σε κάθε τηλεόραση απουσιάζει ολοσχερώς. Η ιδανική λύση που θέλει την δημιουργία αυτής τις περισσότερες φορές κρίνεται ως μη εφικτή είτε για οικονομικούς λόγους είτε για λόγους αισθητικής. Έτσι, οδηγούμαστε σε μια σειρά από πατέντες ενσύρματες ή ασύρματες. Οι ασύρματες πλεονεκτούν ως προς την ευκολία υλοποίησής τους, αλλά υστερούν στο γεγονός ότι είναι ευαίσθητες σε παρεμβολές μειώνοντας έτσι την αξιοπιστία του συστήματός μας, ενώ εκθέτουν και τους κατοίκους της οικίας σε ανεπιθύμητη ακτινοβολία.

Περί ενσύρματης μετάδοσης δορυφορικών καναλιών

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι περισσότεροι δορυφορικοί δέκτες διαθέτουν ένα κύκλωμα που ονομάζεται Διαμορφωτής UHF (UHF Modulator). Ο διαμορφωτής του δέκτη μπορεί να μετατρέψει ένα δορυφορικό κανάλι σε σήμα επίγειας τηλεόρασης (συνήθως στην μπάντα των UHF 455-860ΜΗz) και να το εξάγει από την έξοδο RF out, ώστε αυτό να μεταδοθεί σε κάθε τηλεόραση που είναι συνδεδεμένη στο ομοαξονικό καλωδιακό δίκτυο της οικίας μας. Στην συνέχεια αρκεί ένας συντονισμός των τηλεοπτικών μας συσκευών στο κανάλι αυτό για να μπορούμε να το μεταδώσουμε.

Επειδή στο φάσμα των UHF εμπεριέχονται όλα τα επίγεια τηλεοπτικά κανάλια της μπάντας των UHF, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά την επιλογή του καναλιού εξόδου του UΗF modulator του δέκτη, ώστε αυτό να μην συμπίπτει με κάποια άλλο άλλη επίγεια τηλεοπτική συχνότητα (ασφαλέστερη επιλογή είναι το ελεύθερο από μεταδόσεις κανάλι 36 ). Σε αντίθετη περίπτωση θα παρατηρήσετε παραμόρφωση τόσο στην εικόνα του δορυφορικού προγράμματος, όσο και στην εικόνα των γειτονικών επίγειων τηλεοπτικών καναλιών.

Φυσικά, η τεχνική αυτή συνίσταται μόνο όταν ο δορυφορικός δέκτης είναι σε διαφορετικό δωμάτιο από την τηλεοπτική μας συσκευή, αφού όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο προτιμότερη είναι η σύνδεση μέσω HDMI, Scart ή RCA δέκτη και τηλεόρασης.

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Νέα συχνότητα του ΟΤΕ TV στις 9Ε

   Μία νέα συχνότητα ξεκίνησε να χρησιμοποιεί η δορυφορική πλατφόρμα του OTE TV στις 9 μοίρες ανατολικά και από τον Eutelsat 9A. Η έκτη κατά σειρά συχνότητα είναι η 12418,V,27500 2/3, DVB-S2/8PSK, στην οποία είχαν πραγματοποιηθεί δοκιμαστικές εκπομπές του ΟΤΕ TV ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο. Η νέα συχνότητα για την ώρα μεταφέρει δύο μόνο δοκιμαστικά κανάλια, τα Τεστ 18 και Τεστ 19, κρυπτογραφημένα σε NDS.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα  digitaltvinfo.gr.

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Η λειτουργία του Μοτέρ Actuator & Positioner, και οι λύσεις στα προβλήματά τους.

Η αρχή λειτουργίας του μοτέρ Actuator
    To μοτέρ τύπου actuator έχει σαν βασική αρχή τη μετατροπή της περιστροφικής κίνησης σε γραμμική κίνηση. Η κίνηση προκαλείται από το μοτέρ και επιτυγχάνεται με την περιστροφική κίνηση ενός συμπλέγματος γραναζιών σε έναν κύλινδρο, που βρίσκεται μέσα σε έναν άλλον κύλινδρο. Οι δύο κύλινδροι συνδέονται μεταξύ τους σπειρωματικά.
Η εκτόνωση της περιστροφικής κίνησης του ενός μέσα στον άλλον, έχει ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση του συμπλέγματος των δύο κυλίνδρων, άρα έχουμε γραμμική κίνηση σε αύξοντα βαθμό.
Με αντίθετη κίνηση του μοτέρ έχουμε το αντίστροφο αποτέλεσμα, δηλαδή ελάττωση του συνολικού μήκους του συμπλέγματος.
Η γραμμική αύξηση ή ελάττωση του τηλεσκοπικού σκάφους των δύο κυλίνδρων, σε συνδυασμό με τη στερέωσή τους στην πολική βάση του κατόπτρου (polar mount), έχει ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση του κατόπτρου πάνω στο τόξο των δορυφόρων.
Η κίνηση του μοτέρ προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση (άρα και κατ’ επέκταση, η κίνηση του κατόπτρου ανατολικά ή δυτικά) επιτυγχάνεται με την εφαρμογή μιας τάσης 36V στα άκρα του.
H συσκευή που παρέχει αυτήν την τάση ονομάζεται Positioner. Αναστροφή της πολικότητας της συγκεκριμένης τάσης, προκαλεί κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Πέραν από την απλή κίνηση του μοτέρ προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, υπάρχει η ανάγκη ελεγχόμενης κίνησης του κεραιοσυστήματος σε προκαθορισμένα σημεία, που αντιστοιχούν σε θέσεις δορυφόρων. Αυτό επιτυγχάνεται με την παραγωγή παλμών επιστροφής, που δημιουργούνται με την ταυτόχρονη κίνηση του μοτέρ και αναγνωρίζονται από όλα τα σύγχρονα positioner.
Καθώς το μοτέρ κινείται, έχουμε ταυτόχρονη περιστροφή και μιας ροδέλας στο κάτω μέρος του σταθερού σκάφους του actuator. Πάνω σε αυτήν, περιμετρικά, είναι τοποθετημένοι ανά τακτά διαστήματα μικροσκοπικοί μαγνήτες. Πολύ κοντά στην περίμετρο της ροδέλας, βρίσκεται μια μαγνητική επαφή που παρουσιάζει την εξής ιδιότητα.
Σε κατάσταση ηρεμίας, η μαγνητική επαφή είναι ανοικτή και δεν κλείνει κύκλωμα - και άρα δεν διέρχεται ρεύμα στο εσωτερικό της. Όταν όμως στα άκρα της τοποθετηθεί ένας μαγνήτης, αυτή έλκεται από το μαγνήτη, με αποτέλεσμα να έρθει σε επαφή με το άλλο άκρο της γραμμής, ώστε το κύκλωμα να κλείσει και να διέλθει ρεύμα στο εσωτερικό της. Όλο αυτό το μαγνητικό – μηχανικό σύστημα ονομάζεται Reed Sensor.
Εάν τώρα στα άκρα του Reed Sensor εφαρμοστεί μια συνεχής τάση, καθώς περνάνε οι μικροσκοπικοί μαγνήτες της ροδέλας από δίπλα τους, παρουσιάζεται το εξής φαινόμενο. Κάθε φορά που περνά ο μικροσκοπικός μαγνήτης μπροστά από το Reed Senor, η τάση πιάνει μια μέγιστη τιμή (κλειστό κύκλωμα), ενώ όταν απομακρύνεται, το κύκλωμα ανοίγει και η τάση απότομα μηδενίζεται. Το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται κάθε φορά που περνά ένας μικροσκοπικός μαγνήτης από την περιοχή του Reed Sensor.
Με δεδομένο ότι οι αποστάσεις των μαγνητών πάνω στη ροδέλα είναι ίσες και ότι η τάση στα άκρα του Reed Sensor είναι συνεχώς σταθερή, δημιουργείται ένας τετραγωνικός παλμός, του οποίου το πλάτος καθορίζεται από την τάση που εφαρμόζεται στα άκρα της μαγνητικής επαφής, ενώ η περίοδός του εξαρτάται από το πλήθος των μικρών μαγνητικών τμημάτων που βρίσκονται πάνω στη ροδέλα.
Η μαγνητική επαφή συνδέεται άμεσα με το positioner, μέσω δισύρματης γραμμής. Όσο μεγαλύτερο είναι το πλήθος των μαγνητών, τόσο ακριβέστερα μπορεί να γίνει αντιληπτή από το positioner η εκάστοτε θέση του μοτέρ (και κατ’ επέκταση, η θέση του κατόπτρου).
Πέρα από την κίνηση της μαγνητικής ροδέλας, έχουμε και την ταυτόχρονη κίνηση δύο άλλων ροδελών, που μπορούν με μια συγκεκριμένη προεξοχή που παρουσιάζουν στην περίμετρό τους, να ελέγξουν δύο διακόπτες (κατά την κίνηση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση). Οι διακόπτες παίζουν το ρόλο του μηχανικού ορίου, έτσι ώστε εάν ανοίξει κάποιος από αυτούς, να διακόπτεται η παροχή των 36V προς το μοτέρ, άρα και η συνολικότερη κίνησή του.
Η τοποθέτηση μηχανικού ορίου σε μοτέρ τύπου actuator είναι πολύ σημαντική, γιατί αποφεύγεται η προσπάθεια κίνησής του, όταν σπειρωματικά είναι αδύνατο να συμπτυχθεί ή εκτονωθεί (άρα δεν ζορίζεται). Επίσης, κατά την εκτόνωση είναι πιο πιθανό να εξαντληθεί πρώτα το μηχανικό όριο κίνησης της πολικής βάσης (polar mount), με προφανές αποτέλεσμα τη στρέβλωση μέρους της ή πιθανή καταπόνηση της επιφάνειας του κατόπτρου.

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Εγκατάσταση με επαγγελματικούς ψηφιοαναλογικούς μετατροπείς IKUSI.

   Είναι το έτοιμο πακέτο IKUTER-6 που αποτελείται από 6 ψηφιοαναλογικούς μετατροπείς THF-011 και τα απαραίτητα τροφοδοτικό/βάση.
Χρησιμοποιήθηκε για να τροφοδοτήσει με άψογης ποιότητας αναλογικό σήμα της παλιότερης τεχνολογίας 150 τηλεοράσεις του ξενοδοχείου, τροφοδοτούμενο από το νέο ψηφιακό σήμα που πρόσφατα κάλυψε την περιοχή.
Η επαγγελματική μονάδα THF-011 αποτελείται από έναν εξαίρετης ποιότητας επίγειο ψηφιακό δέκτη και ένα αντίστοιχων επιδόσεων αναλογικό διαμορφωτή.
- Το τμήμα του δέκτη περιλαμβάνει ένα tuner υψηλών προδιαγραφών, το οποίο παρέχει άριστης ευκρίνειας εικόνα και υποστηρίζει H.264 & HD/MPEG4.
- Το τμήμα του διαμορφωτή υποστηρίζει την τεχνολογία VSB, με απομόνωση -70 db στον 1,25 MHz από τα όρια του καναλιού, επιτρέποντας την ρύθμιση των μονάδων σε συνεχόμενα κανάλια.
Πέρα από την άριστη ποιότητα και αξιοπιστία του συστήματος, αξίζει να παρατηρήσουμε την απλότητα της επαγγελματικής εγκατάστασης, την απουσία περιττών καλωδίων για την τροφοδοσία και την συνδεσμολογία μεταξύ των μονάδων.
Μια αντίστοιχη εγκατάσταση με οικιακούς δέκτες και διαμορφωτές, θα απαιτούσε αρκετά πολύπριζα, καλώδια AV για τη σύνδεση των δεκτών με τους διαμορφωτές, πολλά καλώδια και διακλαδωτές για τη σύνδεση των εισόδων με την κεραία και των εξόδων με τον κεντρικό ενισχυτή.
Η ποιότητα της εικόνας στα δωμάτια του ξενοδοχείου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για μια τέτοια εγκατάσταση, την ώρα που η αξιοπιστία των επαγγελματικών μηχανημάτων απαλλάσσει τον τεχνικό από τα παράπονα του πελάτη του και τις συχνές επισκέψεις για την αντικατάσταση χαλασμένων οικιακών μονάδων που τις βάζουμε να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο για 365 μέρες το χρόνο.
Είναι γνωστό άλλωστε πως το failure rate μιας ερασιτεχνικής εγκατάστασης με οικιακό εξοπλισμό είναι 36%, την ώρα που η αντίστοιχη τιμή για τον επαγγελματικό εξοπλισμό είναι 0,8%!!!

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα  digitaltvinfo.gr.

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Ενισχυτής δορυφορικού σήματος, από τη θεωρία στην πράξη.

   Ο ενισχυτής στην απλή του μορφή ουσιαστικά παρεμβάλλεται εν μέσω καλωδίου καθόδου μεταξύ LNB και δορυφορικού δέκτη, ενώ σε πιο σύνθετες κεντρικού τύπου εγκαταστάσεις παρεμβάλλεται μεταξύ επεκτάσιμων μονάδων πολυδιακοπτών τύπου cascade.
Οι γραμμικοί ενισχυτές χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, στους αυτοτροφοδοτούμενους, οι οποίοι τροφοδοτούνται μέσω της τάσης πόλωσης του δέκτη προς το LNB και προορίζονται για πιο απλές εφαρμογές με σταθερό gain που κυμαίνεται στα 10-25dΒ και στους stand alone, που διαθέτουν ξεχωριστό τροφοδοτικό και προορίζονται τόσο για ατομικές εγκαταστάσεις όσο και για κεντρικού τύπου εγκαταστάσεις σε συστοιχίες πολυδιακοπτών (σε αυτήν την περίπτωση το gain φτάνει μέχρι 30dΒ, αλλά ρυθμίζεται ανάλογα με τις συνθήκες της εγκατάστασης). Παρ' όλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις αυτοτροφοδοτούμενων γραμμικών ενισχυτών, που μπορεί να μην υπάρχει ρυθμιστικό απολαβής.
Παρ' όλη την απλοϊκότητα και ευκολία της εγκατάστασης (κυρίως σε οικιακές εφαρμογές) υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που ακολουθούνται για την τοποθέτηση των ενισχυτών γραμμής και την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος.
Η χρήση ενός γραμμικού ενισχυτή δεν μπορεί να εξισορροπήσει την αδυναμία ενός κεραιοσυστήματος να αποδώσει μια ή περισσότερες δορυφορικές συχνότητες. Έτσι εάν για κάποιο λόγο έχουμε αδυναμία λήψης συγκεκριμένων συχνοτήτων, θα πρέπει να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στο κεραιοσύστημά μας και συγκεκριμένα στο μέγεθος του κατόπτρου ή στον συνδυασμό κατόπτρου – LΝΒ.

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Game controller και usb stick.

Περιγραφή:
Το Usb χειριστήριο του Apache IP είναι ένας εύκολος τρόπος για να παίξετε τα αγαπημένα σας
RETRO παιχνίδια και να θυμηθείτε τα "παιδικά" σας χρόνια. Η σχεδίασή του θυμίζει ένα κλασσικό
gamepad παιχνιδομηχανών με 10 διαθέσιμα και προγραμματιζόμενα πλήκτρα για όλες τις πιθανές
ρυθμίσεις των παιχνιδιών σας (4 πλήκτρα δράσης, τέσσερα πίσω πλήκτρα-σκανδάλες και δύο
ενδιάμεσα πλήκτρα) καθώς και ένα αναλογικό (σταυρός) χειριστήριο τεσσάρων κατευθύνσεων.

Στη συσκευασία συμπεριλαμβάνετε και ένα USB Stick 4Gb με προ-εγκατεστημένα 200+ RETRO
παιχνίδια, από τα 600+ της συλλογής του Game Store, για να μην τα κατεβάζετε χειροκίνητα. Το
μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε το USB Stick σε μία από τις θύρες του Apache IP
και να θυμηθείτε τα "παλιά" !!!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:
- Εργονομικός σχεδιασμός
- 4 Χ Προγραμματιζόμενα πλήκτρα δράσης
- 4 Χ Προγραμματιζόμενα πίσω πλήκτρα-σκανδάλες
- 2 Χ Προγραμματιζόμενα ενδιάμεσα πλήκτρα
- 1 Χ Αναλογικό χειριστήριο-σταυρός τεσσάρων κατευθύνσεων
- Σύνδεση μέσω καλωδίου USB 1.8m
- USB Stick 4Gb με προ-εγκατεστημένα παιχνίδια RETRO

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα   edision.gr.