Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Amiko Micro HD, τα πάντα σε μέγεθος …τσέπης!

    Μη σας ξεγελάει το μέγεθος… Ο Amiko Micro HD τα έχει όλα! Λήψη DVB-S/S2, έξοδο HDMI, θύρα Ethernet, υποδοχή USB 2.0, θύρα smartcard, εισόδους A/V και RS232… Με δύο pads διπλής όψεως στο πίσω του μέρος, ο δέκτης είναι έτοιμος να «κρυφτεί» πίσω από την τηλεόρασή σας, επικοινωνώντας μέσω της IR επέκτασης που τον συνοδεύει.
Η δραστήρια Amiko λανσάρει στην αγορά έναν ολοκαίνουργιο δέκτη, τον Micro HD. Ο δορυφορικός δέκτης διαθέτει το ίδιο λογισμικό με τον Amiko HD 8840 που είχαμε παρουσιάσει πρόσφατα και στηρίζεται στο ίδιο hardware, με επεξεργαστή Ali 3612 στα 400MHz, μνήμη Flash 64MB και DDR RAM 1024MB. Στο κάτω μέρος του Micro HD «κρύβεται» θύρα για υποδοχή smartcard για αποκρυπτογράφηση προγραμμάτων.
Όπως δηλώνει το όνομά του, το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει στον δορυφορικό αυτό δέκτη είναι το πολύ μικρό του μέγεθος. Ο Micro HD προορίζεται για το πίσω μέρος της τηλεόρασής σας, αφού έρχεται εξοπλισμένος με δύο αυτοκόλλητα pads διπλής όψεως, αλλά και IR επέκταση. Όποιος όμως χρήστης επιλέξει να τον αφήσει σε ανοιχτή θέα, σίγουρα θα το κάνει για να διακοσμήσει το έπιπλο της τηλεόρασής του, αφού η γυαλιστερή μαύρη πρόσοψη και το κόκκινο πλαϊνό τμήμα του δέκτη συνθέτουν μια εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση.
Παρά το μικρό του μέγεθος, ο δέκτης διαθέτει αρκετές συνδέσεις, ενώ μπορεί να αποδώσει ακόμα περισσότερες μέσα από αντάπτορες. Έτσι, στον Micro HD συναντάμε θύρα HDMI v1.3, Ethernet και USB, ενώ μέσα από jack αντάπτορες προσφέρει συνδέσεις CVBS Video, Stereo Audio και RS-232. Επίσης, για τη λειτουργία του είναι απαραίτητη η σύνδεση του IR extender, για τον τηλεχειρισμό.
Μενού και διαχείριση
Χαρακτηριστικό του Amiko είναι το φιλικό του μενού, με υποστήριξη Ελληνικών. Πέρα από την χειροκίνητη ανίχνευση δορυφόρου, υποστηρίζει επιλογή για αυτόματη αναγνώριση της εγκατάστασης (σύνδεση δορυφόρων σε DiSEqC). Στη συνέχεια, η περιήγηση και το zapping έρχονται εύκολα, μέσα από την αναλυτική καρτέλα προβολής προγραμμάτων, με πολλές δυνατότητες κατηγοριοποίησης. Όσον αφορά την επικοινωνία του δέκτη με διακοπτικό εξοπλισμό, δεν είχαμε πρόβλημα κατά τη δοκιμή με DiSEqC 1.0 & 1.1 και μοτέρ DiSEqC 1.2. Τέλος, η αντιστοίχιση προγραμμάτων στις λίστες αγαπημένων γίνεται με απλούστατο τρόπο μέσα από εξειδικευμένο μενού.
Σύνδεση στο διαδίκτυο
Η επικοινωνία του δέκτη με το internet προσφέρει σημαντικές λειτουργίες και έρχεται μέσω καλωδιακής σύνδεσης ethernet ή μέσω προαιρετικού USB Wi-Fi adapter (με chipset Ralink RT5370). Ως πολύ «φρέσκος» στην αγορά, ο Micro HD δεν διαθέτει ακόμα πολύ μεγάλη υποστήριξη. Γνωρίζοντας όμως την πορεία των προκατόχων του, μετά από αρκετή αναζήτηση, βρήκαμε ανεπίσημο firmware με υποστήριξη emu (AMIKO_MicroHD_1.0.85_mcas).

Η αλλαγή λογισμικού πραγματοποιείται πολύ εύκολα μέσω USB Stick και υπάρχει δυνατότητα διατήρησης των προγραμμάτων και των ρυθμίσεων. Μετά την αναβάθμιση, στην επιλογή Net Client Config, συναντάμε υποστήριξη NewCamd, MGcamd, CCcamd, κ.ά. Επίσης, μέσα από την καρτέλα Net Server Config υποστηρίζεται πρωτόκολλο HomeCamd για sharing μέσω RS-232.
Στις διαδικτυακές υπηρεσίες του δέκτη συναντάμε YouTube (στο επίσημο ή στο ανεπίσημο software), Google Maps, Πρόγνωση Καιρού και RSS Reader. Από το μενού λείπει η υπηρεσία YouPorn, που έχουμε ήδη δει σε προηγούμενους Amiko, οπότε είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί σε μια επόμενη αναβάθμιση.
PVR και Media Player
Μέσα από τη θύρα USB ο δέκτης μπορεί να πραγματοποιήσει εγγραφές και λειτουργία Timeshift. Υποστηρίζει ταυτόχρονη εγγραφή και παρακολούθηση διαφορετικού προγράμματος, ενώ ο αριθμός των παράλληλων εγγραφών έγκειται στην ταχύτητα του USB μέσου.
Ως Media Player ο δέκτης υποστηρίζει ανάγνωση πολλαπλών αρχείων multimedia, όπως MKV, AVI, MPEG, TS, VOB, MP3 και JPEG. Κατά τη δοκιμή τροφοδοτήσαμε τον δέκτη με αρχεία υψηλής ευκρίνειας 1080p και δεν διαπιστώσαμε κανένα πρόβλημα στην αναπαραγωγή εικόνας, παρά μόνο στον ήχο 48KHz. Τέλος, ο Amiko υποστηρίζει εξωτερικούς υπότιτλους με δυνατότητα επιλογής αρχείου srt και συμβατότητα με ελληνικούς χαρακτήρες.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα  digitaltvinfo.gr