Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Ευχές απο την Ikusi.

Oι ευχές μας για το νέο χρόνο και οι προοπτικές του κλάδου για το 2015.

Καλή χρονιά σε όλους - υγεία και καθαρό μυαλό στις επιλογές μας.
Να μας δώσει το 2015 την προοπτική, την αισιοδοξία & την ελπίδα που μας στέρησαν οι τελευταίες χρονιές.
Στο αντίστοιχο μήνυμα μας πέρυσι τέτοια μέρα, είχαμε επισημάνει: το 2014 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για όσους συναδέλφους ασχολούνται με τεχνική δουλειά στον τομέα των ατομικών και κεντρικών εγκαταστάσεων κεραιών
Η πρόβλεψη είχε στηριχθεί στο προγραμματισμένο για το 2014 συνολικό ASO στην πατρίδα μας και επαληθεύτηκε, παρά το γεγονός πως η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβρη όπως ήταν το αρχικό πλάνο.
Η εκτίμηση μας για το 2015 είναι πως για τον κλάδο μας θα είναι πολύ καλύτερο από το 2014. Οι λόγοι είναι απλοί και συγκεκριμένοι:

1. Ολοκλήρωση ASO.
Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί τα 4,5 από τα 6 βήματα της συνολικής διαδικασίας για τα 156 Κέντρα Εκπομπής.
Όμως το τελευταίο βήμα αφορά τα 53 από τα 156 ΚΕ – δηλαδή πάνω από το 1/3 του συνόλου.
Επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί πουθενά σχεδόν η κάλυψη των “λευκών περιοχών” με τη τοποθέτηση των περίπου 1.000 Gap Fillers που απαιτούνται.
Επομένως θα συνεχίσει μια έντονη δραστηριότητα για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η πλήρης ψηφιακή μετάβαση της χώρας και να καλυφθούν οι ανάγκες σε προϊόντα και υπηρεσίες για τους κατοίκους όλων - ακόμα και των λευκών - περιοχών.
2. Η επίσημη έναρξη του 4G-LTE για τη χώρα μας θα γίνει την 1η Μαρτίου 2015. Όπως είναι γνωστό το φθινόπωρο του 2014 ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση του φάσματος LTE, μαζί και της ονομαζόμενης μπάντων των 800 MHz (790-862 MHz) στην κινητή τηλεφωνία.
Η πρώτες πιλοτικές εφαρμογές έχουν ήδη ξεκινήσει από 1/11/14, όμως η κανονική εμπορική χρήση θα ξεκινήσει για την χώρα μας την 1/3/15.
Με την έναρξη της εμπορικής χρήσης, θα ξεκινήσει και η σταδιακή εμφάνιση των αναμενόμενων γνωστών προβλημάτων σε ατομικές και κεντρικές εγκαταστάσεις κεραίας – προβλήματα που ο κλάδος μας θα κληθεί να λύσει.
3. Για τους συναδέλφους που ασχολούνται με επαγγελματικές εγκαταστάσεις σε ξενοδοχεία: οι ημερομηνίες που πραγματοποιήθηκαν τα περιοχικά ASO μέσα στο 2014 δεν εξυπηρετούσαν ώστε να γίνουν άμεσες αναβαθμίσεις στα ξενοδοχεία διακοπών. Τα πρώτα ASO έγιναν όταν τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα από πελάτες, ενώ τα τελευταία όταν τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά.
Είναι φανερό πως όλη αυτή η δουλειά μεταφέρεται για την ερχόμενη άνοιξη, πριν από το άνοιγμα των ξενοδοχείων.
Θετικό είναι επίσης πως το τελευταίο ASO που αφορά τα νησιά του Αιγαίου θα γίνει νωρίς (5/2/15), οπότε και αυτά θα πρέπει να καλυφθούν πριν την έναρξη της σεζόν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά πως τα ξενοδοχεία που καλύπτει το τελευταίο ASO είναι πάνω από τα μισά του συνόλου της χώρας …
4. Για τους συναδέλφους που ασχολούνται με Gap Fillers: είναι περίεργη η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες σχετικά με τις εγκαταστάσεις των Gap Fillers στη χώρα. Θεωρητικά και επειδή ο χρόνος πιέζει, αυτές οι εγκαταστάσεις θα έπρεπε να πραγματοποιούνται αμέσως μετά το περιοχικό ASO της κάθε περιοχής. Κάτι τέτοιο δεν έγινε εξ’ αιτίας της καθυστέρησης στην ενημέρωση των Δήμων από το αρμόδιο υπουργείο και της προώθησης των σχετικών κονδυλίων.
Έγιναν αρκετές εγκαταστάσεις με πρωτοβουλίες κάποιων δημάρχων και χρήση άλλων κωδικών του προϋπολογισμού, δεν έγινε όμως η μαζική εγκατάσταση όλων των Gap Fillers που απαιτούνται.
Είναι γνωστό βέβαια πως η πολιτεία πρέπει να πληρώσει τα περίπου 10 εκατομμύρια που απαιτούνται ώστε να καθαρίσει όλη η μπάντα από τις αναλογικές εκπομπές και να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα τη 1η Μαρτίου 2015 η κανονική εμπορική χρήση του LTE από την κινητή τηλεφωνία – αυτό είναι προϋπόθεση για να εισπράξει το κράτος από την κινητή τα 381 εκατομμύρια.
Είναι γνωστό επίσης πως με βάση τη απόφαση της ITU, η 17η Ιουνίου 2015 είναι τελευταία ημερομηνία που θα υπάρχουν αναλογικές εκπομπές στο φάσμα της τηλεόρασης για όλο τον πλανήτη.
Η λογική λέει πως στις 28/2/15 θα πρέπει να έχουν μπει όλα τα Gap Fillers στην Ελλάδα, όμως ακόμα και αν υπάρξουν δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες πρόσθετες καθυστερήσεις, αυτές δεν μπορούν να εκταθούν μετά το 1ο εξάμηνο.
Επομένως οι επόμενοι μήνες θα είναι έτσι και αλλιώς “ζωηροί” για τους συναδέλφους που ασχολούνται με αυτά τα έργα.
5. Η αγορά του IPTV έχει επιτέλους ωριμάσει και στη Ελλάδα.
Από αυτή τη χρονιά θα δούμε να εκτελούνται πολλά τέτοια έργα σε ξενοδοχεία νοσοκομεία και άλλα κτιριακά συγκροτήματα, είτε για απλή διανομή τηλεοπτικού σήματος μέσα από δίκτυα Ethernet, κυρίως όμως για την εφαρμογή πλήρως διαδραστικών πρόσθετων υπηρεσιών μαζί με τη διανομή τηλεοπτικού σήματος.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος ανάληψης της αντιπροσώπευσης της κορυφαίας (& partner της IKUSI) εταιρείας Entertainment Solutions, η οποία συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο με software & υπηρεσίες, τις λύσεις της IKUSI στα IPTV HeadEnds.
Τις θερμότερες ευχές μας για το νέο χρόνο.
Υγεία για εσάς και τις οικογένειες σας, ελπίδα, προσωπικές και επαγγελματικές επιτυχίες.
Και αισιοδοξία για το μέλλον μας. Η οικονομική κατάσταση της χώρας εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη, όμως έχουμε σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι στον κλάδο μας η δουλειά μας θα πάει πάρα πολύ καλά αυτή τη χρονιά.
Φιλικά
Θανάσης Κυριακόπουλος
( Συντάκτης: Θανάσης Κυριακόπουλος | 2/1/2015 - 04:11 )

 Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα  ikusi.gr.