Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Δορυφορικά κάτοπτρα μεγαλύτερα από 1,80m. Τα τέρατα της ελληνικής αγοράς!

     Πάντα αναρωτιόμουν τι έχουν τα μεγάλα δορυφορικά κάτοπτρα και μαγνητίζουν τα βλέμματα; Είναι μονάχα το μέγεθός τους, ή μια ιδέα πίσω από την εικόνα που μας ταξιδεύει τηλεοπτικά σε όλον τον πλανήτη; Σίγουρα για εμάς τους δορυφορομανείς ένα μεγάλο κάτοπτρο μεταφράζεται σε δύσκολες δέσμες, που λίγοι μπορούν να απολαύσουν. Για τον απλό θεατή, ένα μεγάλο δορυφορικό κάτοπτρο κρύβει απλά ένα μυστήριο…

Φυσικά, ο λόγος που γράφουμε αυτό το άρθρο δεν είναι για να λύσουμε το μυστήριο πίσω από τη φήμη των μεγάλων δορυφορικών κατόπτρων, αλλά για να ερευνήσουμε την αγορά της χώρας μας γύρω από τις κεραίες που μπορούν να κατεβάσουν τις απαιτητικές δορυφορικές δέσμες. Μεγάλα δορυφορικά κάτοπτρα θα θεωρήσουμε αυτά με διάμετρο από 1.80m και πάνω.

Επειδή από μόνη της η κατηγορία των μεγάλων δορυφορικών κατόπτρων είναι ιδιαίτερη, τόσο λόγω των ακριβών μεταφορικών, όσο και για την εξειδικευμένη χρήση τους, για την έρευνά μας εντοπίσαμε και επικοινωνήσαμε με τις εταιρείες που είναι πραγματικά ενεργές στη χώρα μας. Και όταν λέμε ενεργές, εννοούμε τόσο από την εμπορική πλευρά, όσο και από τη σκοπιά της απαιτητικής τεχνικής υποστήριξης.

Η κατηγορία των μεγάλων δορυφορικών κεραιών αφορά κατά κύριο λόγο τους επαγγελματίες και πιο συγκεκριμένα τις ξενοδοχειακές μονάδες. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η μερίδα των απόλυτων δορυφορομανών που θέλει να έχει ένα μεγαθήριο στο σπίτι του. Μάλιστα, εταιρίες με τις οποίες συνομιλήσαμε για την έρευνα, μας είπαν ότι το τελευταίο έτος αυξήθηκε ο αριθμός των ιδιωτών που αγόρασαν μεγάλο δορυφορικό κάτοπτρο, αφού καλώς ή κακώς απέκτησαν λόγω οικονομικής κρίσης τον ελεύθερο χρόνο που τους έλειπε, για να ασχοληθούν με ένα τέτοιο «παιχνίδι».


Τα περισσότερα μεγαθήρια δορυφορικών κατόπτρων φεύγουν για τα νησιά και ιδιαίτερα γι' αυτά που υπάρχει μεγάλος αριθμός αγγλόφωνων τουριστών. Ο στόχος για νησιά όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Ζάκυνθος, η Κεφαλλονιά κ.ά. είναι τις περισσότερες φορές τα ελεύθερα αγγλικά κανάλια, που επί σειρά ετών εκπέμπονταν από τον Astra 28,2E. Επειδή όμως τα πράγματα για τα εν λόγω κανάλια είναι στις μέρες μας κάπως μπερδεμένα, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε μια πιο αναλυτική αναφορά των λόγων ζήτησης των μεγάλων δορυφορικών κεραιών.

Ποιες δέσμες δορυφόρων απαιτούν μεγάλα κάτοπτρα;

Οι πιο περιζήτητοι δορυφόροι του γεωστατικού μας τόξου, που αποτελούσαν διαχρονικά κίνητρο για εγκατάσταση μεγάλων κατόπτρων για τη λήψη δύσκολων δεσμών μετάδοσης, ήταν οι δορυφόροι της σειράς Astra στις 28.2 ανατολικά, καθώς μεταδίδουν αγγλικά κανάλια και ως γνωστόν τα αγγλικά αποτελούν στη χώρα μας την πιο διαδεδομένη ξένη γλώσσα, ενώ και οι Άγγλοι (και Ιρλανδοί) τουρίστες ακόμη και στις διακοπές τους δε θέλουν να χάνουν τις αγαπημένες τους σειρές, εκπομπές ή αθλητικές μεταδόσεις.

Σήμερα στη θέση αυτή η κατάσταση είναι… ελαφρώς συγκεχυμένη! Τα περιζήτητα ελεύθερα αγγλικά κανάλια (BBC1-4, ITV, Channel4, Channel5) μεταδίδονται αυτή τη στιγμή κυρίως από τον Astra 1N, η λήψη της αγγλικής δέσμης του οποίου είναι στο σύνολό της εφικτή σε τμήμα της χώρας δυτικά του άξονα Πάτρας-Θεσσαλονίκης με κάτοπτρα μέχρι 2.4m (στα πολύ ΒΔ αρκεί πλέον και 1.8m, καθώς το σήμα βελτιώθηκε πρόσφατα), ενώ στην Αθήνα η λήψη είναι οριακή με κάτοπτρα 3m και όσο πάμε πιο ΝΑ το σήμα αδυνατίζει και στα πολύ ΝΑ η λήψη καθίσταται ουσιαστικά ανέφικτη, ακόμη και για πολύ μεγάλα κάτοπτρα.

Όμως, το φετινό καλοκαίρι ο 1Ν προβλέπεται να μετακομίσει στις 19.2Ε (όπου θα χρησιμοποιήσει την πανευρωπαϊκή του δέσμη) και τη θέση του θα πάρει ο Astra 2F που βρίσκεται ήδη στις 28.2Ε. Όμως, η αγγλική δέσμη του 2F (που θα αφορά τα ελεύθερα αγγλικά κυρίως) από τις εκπομπές που κάνει σήμερα φαίνεται πως είναι… ανέφικτης λήψης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και οι μόνες αναφορές λήψης της που υπάρχουν είναι παραδόξως από την Κρήτη με κάτοπτρα μεγαλύτερα των 3 μέτρων (προφανώς τυχαία, λόγω κάποιου παράπλευρου λοβού). Στα ΒΔ της χώρας, και γενικά όπου λαμβάνεται ο 1Ν με μεγάλα κάτοπτρα, δεν έχουμε καμία αναφορά λήψης αυτής της δέσμης δυστυχώς.

Αντίθετα η πανευρωπαϊκή δέσμη του 2F που σταδιακά αντικαθιστά τον 2Β έχει πολύ εύκολη λήψη σε μεγάλο μέρος της χώρας… εκτός της Κρήτης και της Ρόδου, όπου η απαιτούμενη διάσταση αυξάνει και ενδεχομένως να απαιτήσει κάτοπτρα 2.4m για πλήρη λήψη.

Την αναλογική εποχή τα μεγάλα κάτοπτρα χρησίμευαν για τις δύσκολες δέσμες μετάδοσης στους δορυφόρους Astra στις 19.2 ανατολικά. Σήμερα ο μόνος δορυφόρος της θέσης αυτής που προβληματίζει (ειδικά στα νότια και ανατολικά, αλλά και στα βόρεια δεν είναι εύκολος) είναι ο Astra 2C (με γερμανικά και ισπανικά κανάλια), ο οποίος όμως προβλέπεται να μετακομίσει στις 28.2E,… όταν επιστρέψει ο 1Ν στις 19.2E, κάπου μέσα στο καλοκαίρι. Η λήψη του στην Αθήνα απαιτεί κάτοπτρα περίπου 1.8-2.4m και στα πιο ΝΑ ακόμη μεγαλύτερα, αλλά υπάρχουν και σημαντικές διαφορές λήψης ανά συχνότητα που μπερδεύουν την κατάσταση (περιέργως η ισχυρότερη λήψη βρίσκεται σε μια λωρίδα της δυτικοκεντρικής Ελλάδας!).

Τα άλλα συμπλέγματα δορυφόρων που απαιτούν μεγάλα κάτοπτρα είναι κυρίως οι Αραβικοί και οι Σκανδιναβικοί δορυφόροι, εννοείται με αντίστροφες συμπεριφορές λήψης.

Ο Eutelsat 7 West A στις 7 δυτικά είναι ένας δορυφόρος με πολύ δύσκολη λήψη βορειότερα της Αθήνας. Ενώ στην Κρήτη η λήψη του απαιτεί κάτοπτρα 1m, στην Αθήνα η απαιτούμενη διάσταση για λήψη όλων των συχνοτήτων ανεβαίνει στα 1.8m και στη βόρεια Ελλάδα η πλήρης λήψη απαιτεί κάτοπτρα 3m ή και λίγο παραπάνω για 24ωρη λήψη όλων των συχνοτήτων. Τα κανάλια είναι όλα αραβικά, αλλά οι δορυφόροι Nilesat στην ίδια θέση είναι πολύ ευκολότερης λήψης ακόμη και στα βόρεια.

Από τους αραβικούς Badr 4-5-6 στις 26 ανατολικά, ο παλαιότερος 4 λαμβάνεται εύκολα ακόμη και στα βόρεια. Ο 6 λαμβάνεται με 1μ στα νότια. Στην Αθήνα απαιτεί κάτοπτρα μικρότερα από 1.5m, ενώ στα βόρεια για πλήρη λήψη 24ωρη χρειάζεται τρίμετρο, αλλά ακόμη και σε 2.4m υπάρχουν αρκετές λήψεις. Δυσκολότερος όλων είναι ο Badr 5, η λήψη του οποίου ξεκινά με 1.1-1.2m στην Κρήτη, φτάνει τα 1.8m στην Αθήνα και είναι οριακή με τρίμετρο στη βόρεια Ελλάδα (δηλαδή μπορεί και να μη δίνουν όλες οι συχνότητες σήμα όλη την ημέρα και μιλάμε για την παναραβική δέσμη).

Οι σκανδιναβικοί δορυφόροι Thor 5 – Thor 6 στις 0.8 δυτικά έχουν μια πανευρωπαϊκή δέσμη εύκολης λήψης σε όλη την Ελλάδα, ενώ η δύσκολη λήψη αφορά τη σκανδιναβική της δέσμη. Για τη σκανδιναβική του Thor 6 …υποθέτουμε ότι θα χρειάζεται κάτοπτρο 4 μέτρων στη βόρεια Ελλάδα (συνεπώς θεωρούμε τη λήψη της ανέφικτη παντού), ενώ η σκανδιναβική του Thor 5 λαμβάνεται στο σύνολό της με 1.8m στα βόρεια και με τρίμετρο στην Αθήνα. Συνολικά πάντως οι κάθετες συχνότητες λαμβάνονται ευκολότερα από τις οριζόντιες και η λήψη τους είναι εφικτή ακόμα και στην Κρήτη με τρίμετρα πιάτα.

Τέλος η σκανδιναβική δέσμη εκπομπής των δορυφόρων SES 5 στις 5 ανατολικά και του Astra 4A (4.8 ανατολικά) λαμβάνονται συνολικά στα βορειοκεντρικά με κάτοπτρα 3m (ο 4A και με 1.8m), αλλά δυσκολεύουν σημαντικά, όσο προχωράμε στα νότια, φτάνοντας τα 3 μέτρα για τον 4A για την Κρήτη, ενώ ο SES-5 καθίσταται ουσιαστικά ανέφικτης λήψης.

Αυτοί σε γενικές γραμμές είναι οι δορυφόροι και οι δέσμες τους, που απαιτούν μεγάλα πιάτα λήψης και ενδιαφέρουν την ελληνική αγορά. Μπορείτε όμως να βρείτε στους πίνακες συχνοτήτων του περιοδικού και ενδεικτικές διαμέτρους λήψης για όλους τους δορυφόρους του γεωστατικού μας τόξου, που λαμβάνονται σε κάποιο σημείο της χώρας.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα digitaltvinfo.gr.