Στα ομοαξονικά καλώδια, η νούμερο ένα επιλογή υλικού για τον κεντρικό αγωγό είναι ο συμπαγής χαλκός, ανοπτημένος, υψηλής καθαρότητας 99,9% και υψηλής αγωγιμότητας >=100% IACS.
Τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά υπάρχουν αρκετά καλώδια που έχουν κεντρικό αγωγό από σίδερο με επικάλυψη χαλκού. Συχνά, είτε επειδή δεν υπάρχουν τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, είτε επειδή είναι ανακριβή, οι τεχνικοί που τα προμηθεύονται πιστεύουν ότι είναι καλώδια από καθαρό χαλκό.
Διαβάστε παρακάτω 3+1 τρόπους για να ξεχωρίζουμε τα ομοαξονικά καλώδια με σίδερο:
1. ΕΝΑΣ ΜΑΓΝΗΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ
Αφαιρούμε ένα κομμάτι σύρματος 1-2 cm από το καλώδιο και το πλησιάζουμε σε έναν μαγνήτη.
Το σύρμα από επιχαλκωμένο σίδερο έλκεται από τον μαγνήτη.
Το καθαρό χάλκινο σύρμα δεν μαγνητίζεται, όσο κι αν προσπαθούμε.
Αν δεν έχουμε πρόχειρο ένα μαγνήτη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πίσω μέρος ενός ηχείου.
2. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΕΤΡΟ
Αν έχουμε διαθέσιμο ένα απλό πολύμετρο, μπορούμε να μετρήσουμε την ωμική αντίσταση του κεντρικού αγωγού σε μία κουλούρα των 100 μέτρων.
Εάν ο κεντρικός αγωγός είναι από καθαρό χαλκό θα πάρουμε τιμές 1,7-2,4 ohm/100μέτρα (για διάμετρο σύρματος 1,13mm-1,00mm).
Εάν ο κεντρικός αγωγός είναι από σίδερο θα μετρήσουμε 8,0-18,0 ohm/100μέτρα, δηλαδή 5-10 φορές μεγαλύτερη αντίσταση. 3. ΤΟ ΣΙΔΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟ
Αφαιρούμε ένα κομμάτι σύρματος 10-15 cm από το καλώδιο. Το σίδερο είναι σκληρό, κάμπτεται δύσκολα και σπάει εύκολα.
Το χάλκινο σύρμα, αντιθέτως, είναι μαλακό κι εύκαμπτο.
Επίσης άν χρησιμοποιούμε συστηματικά καλώδιο με σιδερένιο αγωγό, θα διαπιστώσουμε ότι κάθε εβδομάδα θα χρειαζόμαστε καινούργιο κόφτη.
4. Η ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ
Η τιμή του χαλκού ανά κιλό είναι περίπου 15 φορές υψηλότερη από αυτή του σιδήρου.
Όταν ένα ομοαξονικό καλώδιο έχει μια πολύ χαμηλή τιμή, αυτό είναι μια σημαντική ένδειξη ότι ίσως να μην έχει σύρματα από συμπαγή χαλκό αλλά από σίδερο.
Για να το επαληθεύσουμε, πριν την εγκατάσταση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιους από τους τρεις προηγούμενους τρόπους.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Στη φωτογραφία φαίνεται σε μεγέθυνση ο κεντρικός αγωγός από ένα ομοαξονικό καλώδιο της ελληνικής αγοράς. Το καλώδιο αυτό τοποθετήθηκε σε εγκατάσταση επίγειας λήψης σε καινούργια μονοκατοικία σε προάστιο της Θεσσαλονίκης.
Ύστερα από 6 μήνες η εγκατάσταση άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα και λίγο μετά σταμάτησε να λειτουργεί.
Σε πολλά σημεία ο σιδερένιος πυρήνας του σύρματος είχε διαβρωθεί και το λεπτό στρώμα του χαλκού είχε αρχίσει να "ξεκολλάει", όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Οι απώλειες του καλωδίου εκτοξεύθηκαν.
Για να αποκατασταθεί η λήψη, ξηλώθηκε το παλιό καλώδιο κι εγκαταστάθηκε νέο.
Ο τεχνικός που είχε προμηθευτεί κι εγκαταστήσει το αρχικό καλώδιο, πίστευε ότι το καλώδιο είχε αγωγό από καθαρό χαλκό.
Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα biokal.gr.