Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Έλεγχος της τηλεόρασης με τη σκέψη!

     Το BBC αποκάλυψε λεπτομέρειες ενός πειράματος που διεξήγαγε που επιτρέπει τον έλεγχο των τηλεοράσεων αποκλειστικά με τα εγκεφαλικά κύματα. Σε συνεργασία με την τεχνολογική εταιρεία This Place, ο οργανισμός υποστηρίζει ότι ανάπτυξε μία μέθοδο η οποία δίνει τη δυνατότητα επιλογής των προγραμμάτων της τηλεόρασης με μία φθηνή συσκευή ανάγνωσης των εγκεφαλικών κυμάτων.
Η συσκευή λειτουργεί με μία πειραματική έκδοση της on demand πλατφόρμας iPlayer του BBC, που επιτρέπει στους χρήστες να ξεκινούν και να διαχειρίζονται την εφαρμογή με τη συγκέντρωση ή χαλάρωση της σκέψης τους.
«Είναι ένα εσωτερικό πρωτότυπο που σχεδιάστηκε για να δώσει στους δημιουργούς των προγραμμάτων, στους τεχνολόγους και σε άλλους χρήστες, μία ιδέα για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία αυτή στο μέλλον», λέει ο Cyrus Saihan, επικεφαλής τους τμήματος της επιχειρησιακής ανάπτυξης του τμήματος Digital του BBC.
Στην πρώτη δοκιμή 10 εργαζόμενοι του BBC δοκίμασαν την εφαρμογή, και μπόρεσαν να ξεκινήσουν τον iPlayer και να αρχίσουν να παρακολουθούν ένα πρόγραμμα μέσω της συσκευής ανάγνωσης.
O Saihan πιστεύει ότι το είδος αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από μία σειρά από αναπηρίες, οι οποίοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολύ εύκολα τα παραδοσιακά τηλεκοντρόλ.
Η τεχνολογία πίσω από το πείραμα

Η συσκευή ανάγνωσης των ηλεκτροεγκεφαλογραφικών κυμάτων (EEG) περιλαμβάνει ένα μικρό αισθητήρα που στηρίζεται στο μέτωπο του χρήστη και έναν ακόμα σε ένα κλιπ που στηρίζεται στο αυτί. Οι αισθητήρες αυτοί μετρούν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Στην περίπτωση της πειραματικής εφαρμογής, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την «συγκέντρωση» ή τον «διαλογισμό» ως μηχανισμούς ελέγχου του εγκεφάλου.
Αν ο χρήστης επιλέξει τη «συγκέντρωση» η συσκευή ανάγνωσης και η εφαρμογή παρακολουθούν το επίπεδο της συγκέντρωσης και το αναπαριστάνουν οπτικά με μία μπάρα έντασης στην οθόνη.
Μόλις επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο συγκέντρωσης, στέλνεται ένα μήνυμα στο tablet για να εκτελεστεί μία ενέργεια – στη περίπτωση αυτή το ξεκίνημα του BBC iPlayer.
http://advanced-television.com/2015/06/18/bbc-develops-mind-controlled-iplayer/

 Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα digitaltvinfo.gr.