Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Digea HD - Τα ιδιωτικά πανελλαδικά κανάλια σε υψηλή ευκρίνεια.

    Για πολλά χρόνια οι έλληνες τηλεθεατές, τουλάχιστον οι πιο τεχνολογικά ενημερωμένοι, αναρωτιόντουσαν αν και πότε θα ξεκινήσουν εκπομπές υψηλής ευκρίνειας από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, επίγειας εκπομπής. Η στιγμή αυτή ήρθε τελικά την 27η Φεβρουαρίου του 2016, που θα καταγραφεί ως η ημέρα που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά εκπομπές HD των ιδιωτικών πανελλαδικών καναλιών της Digea, στις οθόνες των τηλεθεατών.
Η αρχή των εκπομπών HD έγινε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 με την εμφάνιση του ΣΚΑΪ HD και του STAR HD στο κανάλι 30 UHF στην Αθήνα από τα κέντρα εκπομπής Πάρνηθας, Υμηττού και Αίγινας, και στο κανάλι 43 UHF στην Θεσσαλονίκη από τα κέντρα εκπομπής Φιλίππειο και Χορτιάτης. Το βράδυ της Δευτέρας 29 Φεβρουαρίου έκανε το ξεκίνημα του και ο ANT1 HD στην ίδια πολυπλεξία, ενώ τέταρτο κανάλι ήταν το Μακεδονία HD την Πέμπτη 3 Μαρτίου. Την Τρίτη 8 Μαρτίου έκανε την εμφάνιση του και το E HD σε μία νέα συχνότητα, στο κανάλι 40 UHF στην Αττική από Πάρνηθα, Υμηττό και Αίγινα. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου οι εκπομπές HD των πέντε καναλιών είχαν επεκταθεί στο κέντρο εκπομπής Στύρα (34 για τα τέσσερα κανάλια της πρώτης πολυπλεξίας και 36 UHF για το Ε HD) στην Αττική, στην Αρόη (35 και 42 UHF) και Δολιανά (42 και 45 UHF) της Πελοποννήσου, στο κέντρο εκπομπής Δοβρούτσι (42 UHF) της Θεσσαλίας, και στα κέντρα εκπομπής Θάσος (41 UHF), Πλάκα (33 και 36 UHF) και Πύθιο (47 και 50 UHF) της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι εκπομπές HD των πέντε καναλιών είναι σε πιλοτικό στάδιο, και οι συχνότητες είναι προσωρινές, όπως αναφέρει η Digea στην ιστοσελίδα της.


Πως προέκυψαν όμως έτσι αναπάντεχα οι δοκιμαστικές αυτές εκπομπές; Πέρα από την επιθυμία για τεχνολογική αναβάθμιση, αυτό που παρακίνησε τα κανάλια να προχωρήσουν σε αυτό το εγχείρημα φαίνεται να ήταν η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης όπως αυτή καταγράφηκε με την ψήφιση μίας τροπολογίας για το ξεκίνημα της διαδικασίας αδειοδότησης τεσσάρων καναλιών HD πανελλαδικής εμβέλειας μέσα στον Φεβρουάριο. Ο αριθμός αυτός σύμφωνα με την κυβέρνηση προέκυψε από μία μελέτη ενός ινστιτούτου της Φλωρεντίας, αλλά και από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ Χρήστου Σπίρτζη, ότι η διαδικασία αδειοδότησης θα αφορά τέσσερα μόνο κανάλια HD. Τα ιδιωτικά πανελλαδικά κανάλια της Digea όντας σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες της και μπροστά στον απειλούμενο κίνδυνο να απολέσουν το δικαίωμα της τηλεοπτικής τους μετάδοσης, εικάζεται ότι αποφάσισαν να ξεκινήσουν τις εκπομπές HD για να αποδείξουν ότι και έχουν ήδη αυτή την τεχνολογική δυνατότητα, αλλά και ότι χωράνε πάνω από δύο κανάλια HD σε κάθε επίγεια πολυπλεξία MPEG-4/AVC, σε αντίθεση δηλαδή με τον αριθμό που αναφέρει η μελέτη του ινστιτούτου της Φλωρεντίας.

Τα χαρακτηριστικά μετάδοσης των δύο πολυπλεξιών είναι 64QAM, Code Rate 3/4 και Guard Interval 1/8, με bitrate 24,8 Mbit/s. Η κατανομή του μέσου bitrate ανά κανάλι στην πολυπλεξία τω τεσσάρων καναλιών (ΣΚΑΙ HD, STAR HD, ANT1 HD, m.tv HD) πλησιάζει τα 6Mbit/s, ακολουθώντας δηλαδή την απαίτηση για ελάχιστο ρυθμό μετάδοσης 6Mbps για κανάλια εθνικής εμβέλειας και υψηλής ευκρίνειας, που προκύπτει από το άρθρο 6 της σύμβασης που έχει υπογράψει η Digea με την ΕΕΤΤ όταν απέκτησε την άδεια παρόχου δικτύου επίγειων ψηφιακών εκπομπών.

Από τις εκπομπές HD των πέντε καναλιών έχουν προκύψει επίσης ενδιαφέροντα στοιχεία, που αφορούν τις πραγματικές τους δυνατότητες να εκπέμψουν σήμα HD. Οι μέχρι σήμερα εκπομπές έχουν δείξει ότι το μόνο κανάλι που μεταδίδει μεγάλο μέρος του προγράμματος σε εγγενές HD, δηλαδή εικόνα που προέρχεται από πραγματική πηγή HD, είναι το Star HD. Τα υπόλοιπα τέσσερα κανάλια μεταδίδουν κυρίως προγράμματα απλής ευκρίνειας στα οποία έχει γίνει επεξεργασία upscaling σε HD. Έτσι ανάλογα με την ποιότητα του πηγαίου σήματος SD, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ικανοποιητικό, έως και απαράδεκτο για εκπομπή που θέλει να ονομάζεται HD.

Έως αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο αν και πότε οι δοκιμαστικές εκπομπές HD θα επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα, αφού κατ’ αρχήν εκκρεμεί το θέμα της διαδικασίας αδειοδότησης, που σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπουργών θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο, αλλά απουσιάζει και η δορυφορική αναμετάδοση τους για την τροφοδότηση των επίγειων ψηφιακών κέντρων της Digea.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα digitaltvinfo.gr.