Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Δεν θα δούμε όλοι ψηφιακά…

Αναδημοσίευση από agon.gr

   Θα δούμε ψηφιακά τελικά στις 19 Δεκεμβρίου; Οι περισσότεροι ναι, όχι όμως όλοι. Ο ερχομός της Digea στην Ήπειρο αποκαλύπτει και μια σειρά από απρόβλεπτα προβλήματα, που στην εποχή της αναλογικής τηλεόρασης (και της ΕΡΤ) καλύπτονταν με διάφορους τρόπους.

Πρακτικά, εάν δεν υπάρξει κάποια τεχνική παρέμβαση, αρκετά χωριά της Ηπείρου, ακόμα και περιοχές εντός του δήμου Ιωαννιτών θα μείνουν χωρίς ψηφιακό σήμα, ίσως και χωρίς τηλεόραση από τις 19 Δεκεμβρίου. Η Digea κάνει «πάσα» την ευθύνη τους δήμους, που τώρα θα κληθούν να αναλάβουν και... την παροχή τηλεοπτικού σήματος. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αν σκεφτεί κανείς ότι στα απομακρυσμένα χωριά, ειδικά για τους ηλικιωμένους, η τηλεόραση είναι συντροφιά. Εν συντομία, το πρόβλημα έχει ως εξής: Στις 19 Δεκεμβρίου γίνεται το «switch off» στην Ήπειρο, η αλλαγή δηλαδή του αναλογικού σε ψηφιακό σήμα που σημαίνει καλύτερη εικόνα και ήχο και περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια. Αυτό όμως δεν θα συμβεί σε περιοχές όπως τα Πράμαντα, η Βοβούσα, οι Καλαρρύτες, ακόμα και σε χωριά του δήμου Ιωαννιτών, όπως το Ασβεστοχώρι και η Μανολιάσα. Δεν θα βλέπουν ψηφιακά στις 19 Δεκεμβρίου εάν δεν υπάρξει τεχνική παρέμβαση, η οποία όμως μόνο εύκολη δεν θα είναι, κυρίως για γραφειοκρατικούς λόγους. Υπό συγκεκριμένους τεχνικούς όρους, ενδέχεται να μείνουν και εντελώς χωρίς τηλεόραση.

Γιατί όμως; Η συμφωνία της Digea, που -υπενθυμίζεται- έμεινε η μόνη ανάδοχος μετά το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ, αφορά συγκεκριμένα κέντρα μετάδοσης, αυτά δηλαδή που παραχωρεί το ελληνικό δημόσιο. Έλα όμως που στο τελευταίο ακριτικό και ορεινό χωριό, η μετάδοση δεν γίνεται απευθείας από αυτά τα κέντρα, αλλά μέσω αναμεταδοτών. Οι συγκεκριμένες «κεραίες» είναι πάρα πολλές, ειδικά σε περιοχές με ορεινό ανάγλυφο όπως η Ήπειρος και λειτουργούν πρακτικά σαν «repeaters», αναμεταδότες ή και ενισχυτές σήματος, ώστε η εικόνα να φτάνει παντού. Αυτοί οι «ενδιάμεσοι» πομποί, την Digea... δεν την αφορούν, ως ιδιωτική εταιρία που είναι (υποχρεούται πάντως να καλύψει το 95% της επικράτειας). Εάν δηλαδή η τάδε κεραία στα Τζουμέρκα που έπαιρνε σήμα από Λιγκιάδες ή από αλλού δεν θα μπορεί να αναμεταδώσει χωρίς παρέμβαση ψηφιακό σήμα μετά τις 19 Δεκεμβρίου, τότε όσοι έπιαναν από εκεί, δεν θα έχουν τηλεόραση, εφόσον διακοπεί και το αναλογικό σήμα. Η οριστική διακοπή αναλογικού σήματος προβλέπεται για τον προσεχή Ιούνιο.

Επίκειται πρόβλημα

Όπως γίνεται κατανοητό, η αναστάτωση που θα προκληθεί είναι τεράστια. Ήδη, η μετάπτωση στην «ψηφιακή εποχή» σημαίνει έξοδα για τουλάχιστον όσα νοικοκυριά δεν έχουν τηλεόραση αγορασμένη από το 2010 και μετά, άρα και άμεσα συμβατή με το πρωτόκολλο MPEG4. Ένας απλός κωδικοποιητής κοστίζει από 15 έως 50 ευρώ περίπου και οι παραγγελίες αυτή την εποχή είναι μαζικές. Φανταστείτε όμως ότι ο ηλικιωμένος που ζει σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό, μάλλον δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει στη σχετική πλατφόρμα (www.digea.gr) εάν η περιοχή του καλύπτεται από νέο σήμα, αλλά ενδεχομένως, έχει κάνει ήδη το έξοδο του αποκωδικοποιητή. Τι γίνεται τότε; Η Digea, σε ερώτηση του «Η.Α.» απάντησε ότι «υπεύθυνος είναι ο δήμος» και ότι η εταιρία παίρνει μόνο όσες κεραίες της παραχωρούνται. Πέραν αυτών, σκοτάδι.

«Περιοχές δεύτερης κατηγορίας»
Ο δε δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, με προχτεσινή του ανακοίνωση τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής για περιοχές εκτός της πόλης των Ιωαννίνων: «Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζονται ως περιοχές δεύτερης κατηγορίας και δεν περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό της αλλαγής του τηλεοπτικού σήματος. Με απλά λόγια η εταιρία Digea δεν θα προβεί σε καμία αντικατάσταση αναμεταδοτών στα σημεία όπου σήμερα υπάρχουν, εκτός Ιωαννίνων, και τα οποία θα συνεχίσουν να εκπέμπουν αναλογικό σήμα». Ο κ. Σεντελές δηλώνει στον «Η.Α.» ότι θα πρέπει οι δήμαρχοι από κοινού να διεκδικήσουν κάποια λύση, αλλιώς θα είναι εκείνοι που θα σηκώσουν το βάρος χωρίς να φταίνε.

Τεχνικές λύσεις υπάρχουν. Μπορούν να τοποθετηθούν συσκευές κωδικοποίησης-αποκωδικοποίησης στις κεραίες και τους αναμεταδότες. Αυτό όμως απαιτεί χρήματα και εδώ υπάρχει το γραφειοκρατικό πρόβλημα που αναφέρθηκε πιο πάνω: σήμερα, δαπάνη για τέτοια υποδομή από Δήμο ή τοπική αυτοδιοίκηση, δεν πρόκειται να περάσει από το ελεγκτικό συνέδριο γιατί πολύ απλά, δεν προβλέπεται. Έτσι λοιπόν, μέχρι στιγμής, 8 μέρες πριν το switch off, η «ψηφιακή εποχή» στην Ήπειρο θα σημάνει σκοτάδι για πολλούς τηλεθεατές...

Ποιοι μένουν χωρίς σήμα
Το θέμα πάντως είναι πολύ σοβαρό. Το ψηφιακό σήμα και η τεχνολογία του είναι πρόοδος, αλλά η διαδικασία μετάβασης σε αυτό, έχει συζητηθεί ήδη πολύ. Με το «καλημέρα», ηDigea νίπτει τας χείρας της για το γεγονός ότι το ψηφιακό σήμα δεν θα φτάσει παντού. Και το παντού, στα Γιάννενα, σημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής χωριά: Βοβούσα, Συρράκο, Καλαρρύτες, Καλέντζι, Δραμεσιοί, Ασβεστοχώρι, Μανολιάσα, Βοτονόσι κ.α. Δεν είναι μόνο απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και πυκνοκατοικημένες, εντός Δήμου Ιωαννιτών

Πηγή: Αναδημοσίευση από τις σελίδες    agon.grdigitaltvinfo.gr.