Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Οι Ελβετοί εγκρίνουν το νέο σύστημα για το τηλεοπτικό τέλος.

    Η Ελβετία ετοιμάζεται να αλλάξει το σύστημα που αφορά την είσπραξη του τηλεοπτικού τέλους. Σε ένα δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, πάνω από το 50% των ψήφων ήταν υπέρ του νέου συστήματος.
Το ετήσιο τηλεοπτικό τέλος δεν θα συνδέεται με την κατοχή ενός τηλεοπτικού δέκτη, ή άλλης συσκευής που έχει τη δυνατότητα λήψης των ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων. Μέχρι τώρα, οι καταναλωτές που δεν έχουν κανένα μέσο για την παρακολούθηση ή ακρόαση των προγραμμάτων αυτών, δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν το τέλος, που σήμερα φτάνει στα 451 ελβετικά φράγκα (429 ευρώ). Αν ληφθεί υπόψη ότι το τέλος πρέπει να πληρωθεί ακόμα κι αν υπάρχει ραδιοφωνικός δέκτης σε αυτοκίνητο, είναι ουσιαστικά ένας «φόρος» που αφορά σχεδόν το 100% του πληθυσμού.
Οι νέοι κανόνες, που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2018-19, υποχρεώνουν όλα τα νοικοκυριά να πληρώνουν το τέλος. Το τέλος θα το πληρώνουν επίσης οι πολίτες που δεν έχουν ελβετική υπηκοότητα, αλλά έχουν εξοχική κατοικία στη χώρα.
Το καλό νέο για τους Ελβετούς, είναι ότι μειώνεται το ύψος του τέλους, στα 400 ελβετικά φράγκα.
Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν και σε επιχειρήσεις, με ετήσιο τζίρο πάνω από τα 500.000 φράγκα. Οι επιχειρήσεις με τζίρο από 500.000 έως 1.000.000 φράγκα θα πληρώνουν 400 φράγκα, ενώ οι μεγαλύτερες εταιρείες, θα πληρώνουν τέλη που ξεκινούν από τα 1000 φράγκα.
Όσοι ήταν αντίθετοι στο νέο σύστημα, ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για όσους δεν παρακολουθούν τηλεόραση και δεν ακούν ραδιοφωνικούς σταθμούς, ή για το μικρό τμήμα του πληθυσμού που ζει σε περιοχές που δεν υπάρχει λήψη των σημάτων αυτών για τεχνικούς λόγους.
http://advanced-television.com/2015/06/16/swiss-approve-new-tv-licence-system/

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα digitaltvinfo.gr.