Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Mistral Magic Box. Ψηφιακή εικόνα με μόλις 22dBμV!

    Ο μικρών διαστάσεων ενισχυτής γραμμής Magic Box της Mistral αποτελεί την πιο απλή λύση για άμεση βελτίωση του σήματος λήψης της επίγειας κεραίας. Έτοιμος να προσαρμοστεί απευθείας πίσω στην είσοδο RF in του επίγειου δέκτη, ο Magic Box παρεμβάλλεται μεταξύ της κεραίας και του δέκτη ενισχύοντας το φάσμα των UHF με 18dB. Την τροφοδοσία του αναλαμβάνει ο ίδιος ο δέκτης μέσω της τάσης 5V για την κεραία, οπότε ουσιαστικά η προσαρμογή του είναι απλούστατη. Πέρα από την ευκολία στη χρήση του, ο Magic Box είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός εξαιτίας της ευαισθησίας του και πιο συγκεκριμένα από την ικανότητά του να «ανοίξει» ψηφιακά κανάλια με στάθμη μόλις 22dBμV. Ενσωματώνοντας ταυτόχρονα φίλτρο LTE, ο Magic Box μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιοχές όπου μεταδίδονται σήματα 4G, απορρίπτοντας τις συχνότητες που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα.
Μέχρι σήμερα οι μόνες συσκευές της Mistral που διέθεταν ενισχυτές χαμηλού θορύβου ήταν οι δύο κεραίες δωματίου Julia και Julia HD, ο ενισχυτής VU3sF 40dB και ο ενισχυτής γραμμής L269 22dB. Ένα νέο προϊόν ήρθε να προστεθεί στην γκάμα προϊόντων της Mistral. Πρόκειται για το Magic Box. Αυτή η μικρή συσκευή, περιλαμβάνει έναν ενισχυτή χαμηλού θορύβου 18dB στα UHF και -0,5dB στα VHF. Η τάση τροφοδοσίας παρέχεται από τον ίδιο τον ψηφιακό δέκτη ενεργοποιώντας την τάση της κεραίας από το μενού του δέκτη. Η ευαισθησία του, όπως και των άλλων συσκευών χαμηλού θορύβου της Mistral, είναι κατά 6dB χαμηλότερη από αυτή του ψηφιακού δέκτη. Έτσι λοιπόν, ενώ όλοι οι δέκτες ανοίγουν ψηφιακά σήματα περίπου από 28dBμV και άνω, με το Magic Box μπορούμε να κατέβουμε μέχρι τα 22dBμV. Ταυτόχρονα, ο Magic Box ενσωματώνει φίλτρο LTE, απορρίπτοντας τα σήματα 4G.



Εφαρμογή
Ο ενισχυτής Magic Box είναι εξαιρετικά εύκολος στην εφαρμογή του. Η είσοδος της κεραίας και η έξοδος γίνονται μέσω συνδέσεων RF και όχι F, διευκολύνοντας τον απλό χρήστη. Μάλιστα, χάρη στο μικρό του μέγεθος ο ενισχυτής μπορεί να συνδεθεί απευθείας στον επίγειο ψηφιακό δέκτη (εικόνα 1) με αποτέλεσμα να μην απαιτείται κανένα πρόσθετο καλώδιο, αφού ουσιαστικά παρεμβάλλεται μεταξύ του καλωδίου της κεραίας που υπάρχει ήδη και του δέκτη. Η τροφοδοσία του γίνεται από τον δέκτη, ενεργοποιώντας την τάση προς την κεραία (εικόνα 2). Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται εξωτερικό τροφοδοτικό. Ουσιαστικά, ο Magic Box είναι plug n’ play, αφού για την χρήση του δεν χρειάζεται καμία παραμετροποίηση (πέρα από την ενεργοποίηση της τάσης της κεραίας του δέκτη) και κανένα επιπλέον εξοπλισμό.

Απόδοση
Κατά τη δοκιμή ο Magic Box απέδωσε άριστα ενισχύοντας περίπου 20dB το φάσμα των επίγειων σημάτων UHF, επηρεάζοντας θετικά και την ποιότητα MER (εικόνα 3). Για τον έλεγχο της απόδοσής του χρησιμοποιήσαμε το πεδιόμετρο ενεργοποιώντας τάση 5V, όπως και επίγειο ψηφιακό δέκτη. Σε κάθε περίπτωση η λειτουργία ήταν ομαλή χωρίς προβλήματα.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα digitaltvinfo.gr.