Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Κρύψτε ή διακοσμήσετε το δορυφορικό σας κάτοπτρο!

    Η εγκατάσταση ενός δορυφορικού κατόπτρου δεν είναι πάντα μία εύκολη υπόθεση. Ο κανονισμός της πολυκατοικίας ή οι εγκαταστάσεις σε παραδοσιακούς ή προστατευόμενους οικισμούς, μπορεί να απαγορεύουν την εγκατάσταση ενός κατόπτρου. Ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση για την τοποθέτηση ενός κατόπτρου από τρίτο μέρος, μπορεί να δημιουργούνται θέματα οπτικής όχλησης με το κάτοπτρο στην οροφή, στο μπαλκόνι ή στον κήπο. Η λύση στο πρόβλημα είναι σχετικά απλή: το κρύψιμο ή το καμουφλάρισμα του κατόπτρου, ώστε να μην ενοχλεί οπτικά ή να παραβιάζει τους εκάστοτε κανονισμούς. Παρακάτω θα δούμε μία σειρά από έξυπνες λύσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί για το κρύψιμο, καμουφλάρισμα, αλλά και τη διακόσμηση δορυφορικών κατόπτρων ώστε να είναι αισθητικά πιο αποδεκτά.
Μία από τις απλούστερες, αλλά όχι πάντα αποτελεσματικές λύσεις, είναι η επιλογή μίας εναλλακτικής θέσης εγκατάστασης του κατόπτρου, που θα το κρύβει από την κοινή θέα. Αυτή μπορεί να είναι η τοποθέτηση του στο εσωτερικό του μπαλκονιού, εφόσον αυτό έχει χώρο και παρέχει οπτική επαφή με τον επιθυμητό δορυφόρο (εικόνα 1). Μία τέτοια εγκατάσταση δύσκολα μπορεί να είναι μόνιμη, αφού δεν είναι εύκολο να βρεθεί σημείο σε ένα μπαλκόνι που θα παρέχει απόκρυψη, δεν θα εμποδίζει την κίνηση των κατοίκων του σπιτιού, και θα είναι αρκετά ασφαλές ώστε το κάτοπτρο να μην κινδυνεύει να πέσει. Μία ακόμα πιο τραβηγμένη περίπτωση, εφόσον δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική λύση, είναι η - προσωρινή - τοποθέτηση του κατόπτρου με την βάση του στο εσωτερικό του σπιτιού, μπροστά από παράθυρο ή μπαλκονόπορτα που "βλέπει" τον δορυφόρο (εικόνα 2). Πέρα από τις προφανείς δυσκολίες μίας τέτοιας τοποθέτησης, είναι πολύ πιθανό το σήμα του δορυφόρου να έχει πολλές απώλειες εφόσον λαμβάνεται μέσα από το κρύσταλλο του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας.


Καμουφλάζ και βαφή

Με ένα σωστό καμουφλάζ το δορυφορικό κάτοπτρο θα "εξαφανιστεί" και θα "ενσωματωθεί" στα χρώματα και στα σχήματα που το περιβάλλουν! Στην εικόνα 3 βλέπουμε ένα καλά καμουφλαρισμένο και κρυμμένο κάτοπτρο, που έχει βαφτεί στα χρώματα του πρασίνου του κήπου, που πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να το διακρίνει κάποιος αν δεν έχει επίγνωση ότι είναι τοποθετημένο εκεί!

Κάτοπτρα με ειδική κατασκευή, με ελάχιστη οπτική όχληση και αρμονική ενσωμάτωση στο περιβάλλον.

Η βρετανική εταιρεία Sqish κατασκευάζει μία σειρά δορυφορικών κατόπτρων, που μοιάζουν περισσότερο με παραλληλόγραμμα κουτιά, και έχουν βαφτεί σε διάφορα χρώματα και σχήματα, ώστε να ταιριάζουν όσο το δυνατόν καλύτερα στο σημείο που θα επιλέξει να τα εγκαταστήσει ο χρήστης (εικόνα 4).

 

Καλύμματα κατόπτρων

Μία διαφορετική προσέγγιση για το κρύψιμο κατόπτρων έχει υιοθετηθεί από διάφορες εταιρείες που παράγουν καλύμματα που μεταμορφώνουν τα κάτοπτρα σε... βράχους ή και σε θάμνους (εικόνα 5)! Το υλικό κατασκευής των καλυμμάτων αυτών είναι φυσικά ειδικά επιλεγμένο ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά την λήψη του δορυφορικού σήματος.

Καλλιτεχνική παρέμβαση

Όταν δημιουργικά άτομα εκφράζουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, το αποτέλεσμα της επέμβασης τους στο δορυφορικό κάτοπτρο μπορεί να είναι μία όμορφη και ευχάριστη έκπληξη, που ταιριάζει απόλυτα με το γύρω περιβάλλον.

Το κάτοπτρο της εικόνας 6 είναι τοποθετημένο σε μία προνομιακή θέση στον κήπο, και περισσότερο μοιάζει με καβαλέτο με ένα πίνακα ζωγραφικής, παρά αυτό που στην πραγματικότητα είναι!

Το κάτοπτρο της εικόνας 7 βρίσκεται στην Ταορμίνα της Σικελίας, και έχει "μεταμορφωθεί" σε ένα όμορφο και χαμογελαστό ηλιακό ρολόι!

Μία ακόμα όμορφη καλλιτεχνική δημιουργία βλέπουμε στο παλιό κάτοπτρο της εικόνας 8 που μας προτρέπει να χορέψουμε!

Ο καλλιτέχνης Julien Celdran εργάστηκε με δορυφορικά κάτοπτρα σε δύο περιπτώσεις, το 2003 στις γειτονιές βόρεια της γαλλικής πόλης Borges και πιο πρόσφατα, το 2010-11, στις Βρυξέλλες με αποτελέσματα αρκετά εντυπωσιακά. Το ενδιαφέρον στην εργασία αυτή είναι ότι τα σχέδια δεν ζωγραφίστηκαν στα κάτοπτρα, αλλά εκτυπώθηκαν ψηφιακά σε αυτοκόλλητα, και η όλη εργασία έγινε σε συνεργασία με και με τη βοήθεια των κατοίκων, οι οποίοι επέλεξαν τις διακοσμήσεις σύμφωνα με διακοσμητικά αντικείμενα που είχαν μέσα στο σπίτι, από υφάσματα και κοσμήματα, έως χαλιά και κουρτίνες. Ο σκοπός ήταν να δείξουν το καλό τους γούστο έξω από το σπίτι και να παρουσιάσουν δημόσια τις πολιτιστικές και ατομικές τους διαφορές (εικόνα 9).

Smileys! Τα δύο αυτά "ευτυχισμένα δορυφορικά κάτοπτρα" δείχνουν τι είναι εφικτό αν βάλουμε ένα χαμόγελο στο πρόσωπο κάποιου (εικόνα 10)! Το πρώτο είναι εγκατεστημένο σε ένα κέντρο εναλλακτικής καλλιέργειας στην Βιέννη, και το δεύτερο στη γερμανική πόλη της Χαϊδελβέργης. Το χαμόγελο εγγυάται την διασκέδαση όσων στρέψουν τα βλέμματα σε αυτά τα κάτοπτρα, μία καλοδεχούμενη αλλαγή από τη συνηθισμένη μουντή εμφάνιση των δορυφορικών κατόπτρων.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα digitaltvinfo.gr.