Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

18 επίγειες κεραίες LTE. H νέα γενιά είναι ήδη εδώ!

   Οι ανάγκες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας για περισσότερο εύρος αναγκάζουν την ανακατανομή του πεδίου ραδιοσυχνοτήτων μεταξύ τηλεόρασης και τηλεφωνίας. Μερίδιο από τις συχνότητες των UHF καναλιών θα χρησιμοποιηθεί από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Το 4G LTE απαιτεί περισσότερο εύρος από το υπάρχον πρότυπο 3G και πρόκειται να χρησιμοποιήσει τις συχνότητες άνω των 800MHz, που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούν τα κανάλια UHF από 61 έως 69. Για να μην προκληθούν προβλήματα στην παρακολούθηση τηλεοπτικών σημάτων, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν προσαρμόσει τα καλύτερα μοντέλα των κεραιών τους με τέτοιον τρόπο, ώστε να απορρίπτουν τις συχνότητες LTE. Στο παρακάτω άρθρο έχουμε συγκεντρώσει τις καλύτερες τηλεοπτικές κεραίες LTE, που υπόσχονται ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί η λήψη τηλεόρασης από τις εκπομπές 4G.
Οι πολύ αυξημένες ανάγκες για χρήση Internet από φορητές συσκευές (smartphones και tablets) απαιτούν περισσότερο εύρος από το υπάρχον πρότυπο 3G της κινητής τηλεφωνίας. Η επόμενη γενιά ακούει στο όνομα Long Term Evolusion ή αλλιώς 4G LTE και υπόσχεται να προσφέρει τις απαιτούμενες αυξημένες ταχύτητες. Για να το καταφέρει όμως αυτό, το LTE «κλέβει» μερίδιο από το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων, που ανήκει μέχρι σήμερα στα UHF τηλεοπτικά κανάλια. Η τηλεόραση για τη λειτουργία του LTE «παραχωρεί» τα κανάλια 61 έως 69 στις συχνότητες 790-862MHz για χρήση από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί το Νοέμβριο του 2014.

Το πρόβλημα και η λύση
Αυτή η αλλαγή πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα στη λήψη τηλεοπτικών καναλιών. Τα σήματα LTE θα είναι υψηλής ισχύος σε σχέση με τα επίγεια ψηφιακά σήματα, προκαλώντας παρεμβολές στην τηλεοπτική λήψη. Ακόμα μεγαλύτερο γίνεται το πρόβλημα, όταν το φάσμα των 470-862MHz οδηγηθεί σε έναν προενισχυτή ιστού ή ενισχυτή κεντρικής, με τις συχνότητες 790-862MHz των σημάτων LTE να υπεροδηγούνται από τον ενισχυτή. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών για την αντιμετώπιση του θέματος έχουν προχωρήσει ήδη σε δύο λύσεις:
Φίλτρα απόρριψης των συχνοτήτων LTE: Τα φίλτρα (βαρελάκια) κόβουν τις συχνότητες LTE και πρέπει να τοποθετείται ένα για κάθε δέκτη DTT. Για οικιακές εφαρμογές χωρίς ενισχυτές η λύση είναι αποτελεσματική.
Κεραίες LTE: Πιάνοντας το πρόβλημα από την αρχή του, οι κεραίες LTE απορρίπτουν τις συχνότητες LTE κατά τη λήψη. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται προενισχυτής ιστού ή κεντρικής, οι κεραίες LTE προλαβαίνουν την οδήγηση των σημάτων LTE στο ενεργό στοιχείο.
Εφαρμογή λύσης τώρα ή μετά;
Για την αποτελεσματικότητα της κάθε λύσης θα πρέπει να περιμένουμε την εφαρμογή των σημάτων LTE/4G, για να έχουμε πρακτικά συμπεράσματα. Ως πρώτη όμως, αναγνωριστική ματιά συγκεντρώνουμε τις κεραίες LTE της αγοράς, γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μπορούν οι χρήστες να προβλέψουν από τώρα την αντιμετώπιση των σημάτων LTE.
Το δίλημμα που καλείται να λύσει ο τελικός χρήστης, που σχεδιάζει να τοποθετήσει μια νέα κεραία αυτήν την εποχή, είναι εάν διατίθεται να θυσιάσει τα κανάλια άνω των συχνοτήτων 790MHz για τη χρονική διάρκεια που αυτά ακόμα εκπέμπουν. Με τα Switch Off να ακολουθούν το ένα πίσω από το άλλο και την κατάσταση του τηλεοπτικού χάρτη να αλλάζει διαρκώς στη χώρα, τα αναλογικά περιφερειακά κανάλια που εκπέμπουν στις συχνότητες LTE δεν έχουν πολύ μέλλον. Μέσα στον επόμενο χρόνο θα πρέπει να έχουν φύγει από το φάσμα LTE. Από την άλλη πλευρά, τα ψηφιακά κανάλια εννοείται πως τοποθετούνται σε συχνότητες εκτός LTE. Έτσι, πιθανότατα να είναι καλή χρονικά η επιλογή μιας κεραίας LTE σε μια νέα εγκατάσταση, ακόμα και εάν για ένα διάστημα ο τελικός χρήστης χάσει τα περιφερειακά κανάλια. Προφανώς, με την εγκατάσταση κεραίας LTE τώρα, ο χρήστης γλιτώνει το έξτρα κόστος αντικατάστασης μιας κανονικής κεραίας στο σύντομο διάστημα, όπου θα εφαρμοστεί το δίκτυο 4G LTE.
Anttron HD 28L και 43L Οι κεραίες HD της Anttron προορίζονται για λήψη συχνοτήτων 470-790MHz και ως σήμα κατατεθέν στην εμφάνισή τους έχουν το κάλυμμα για το δίπολό τους από πλαστικό μεγάλης αντοχής ABS για απόλυτη στεγανότητα. Η κεραία Anttron HD 43L διαθέτει 43 στοιχεία και η κεραία Anttron HD 28L διαθέτει 28 στοιχεία. Οι Anttron HD έχουν φτιαχτεί για να αντέξουν μέσα στο χρόνο. Είναι κατασκευασμένες από καθαρό αλουμίνιο χωρίς προσμίξεις και το δίπολο κλειστού τύπου είναι πλήρως αδιάβροχο. Οπωσδήποτε, το πατενταρισμένο δίπολο των κεραιών είναι το κύριο χαρακτηριστικό τους, αλλά και γενικότερα, η σχεδίασή τους είναι ιδιαίτερα προσεγμένη. Η Anttron HD 43L είναι διπλή και αποδίδει απολαβή 16,9dB, ενώ η μικρή Anttron HD 28L είναι τριπλή και αποδίδει απολαβή 14,2dB. Η αναλογία F/B και των δύο είναι 29dB και το φορτίο ανέμου 94N. Η μικρή της οικογένειας HD 28 έχει μήκος μόλις 650mm και η HD 43 έχει μήκος 1155. Οι κεραίες έρχονται ημι-αποσυναρμολογημένες σε μικρές συσκευασίες. Όλη η συναρμολόγηση γίνεται με το χέρι, με πεταλούδες, εκτός από τη ρύθμιση του tilt στη δαγκάνα, όπου χρειάζεται κλειδί. Κατασκευασμένες από αλουμίνιο, το συνολικό τους βάρος είναι μικρό και η στερέωση γίνεται στο πίσω μέρος χωρίς κανένα πρόβλημα σταθερότητας, ακόμα και για την HD 43. Η σύνδεση με το ομοαξονικό καλώδιο γίνεται με βύσμα F και παρέχουν προστατευτικό της σύνδεσης.
Alpha Ltd, τηλ.: 210-9579750.
Engel HD Click Clack AC & MAX LTE Series
Για τη λήψη UHF σημάτων, απορρίπτοντας τις συχνότητες LTE, η Engel διαθέτει 4 μοντέλα κεραιών. Δύο από αυτές ανήκουν στην οικογένεια HD Click Clack και είναι κεραίες Yagi, μονές. Το μοντέλο AC-42 αποδίδει μέγιστη απολαβή 14dB και έχει μήκος 1015mm. Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη κεραία AC-44 αποδίδει απολαβή 15,5dB. Ο χαρακτηρισμός Click Clack προέρχεται από το μηχανισμό συναρμολόγησης, όπου οι ανακλαστήρες θηλυκώνουν και κουμπώνουν στην κεντρική πλαστική βάση σύνδεσης της κεραίας, χωρίς την ανάγκη χρήσης εργαλείων. Οι συνδέσεις των κεραιών AC είναι με πλαστικό ABS και έχουν το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα της εταιρείας. Οι άλλες δύο κεραίες LTE της Engel ανήκουν στην οικογένεια MAX, που χαρακτηρίζονται από τη διπλή σειρά στοιχείων στον κατευθυντήρα τους. Η ΜΑΧ50 HD αποδίδει απολαβή 17,5dB και η MAX90 19dB. Οι εντυπωσιακές κεραίες είναι εξοπλισμένες με πλαστικές βάσεις που συγκρατούν δύο σειρές στοιχείων στον κατευθυντήρα και tubular ενισχυμένο δίπολο. Όπως και οι κεραίες AC, έτσι και οι MAX, υποστηρίζουν τεχνολογία Click Clack και οι ανακλαστήρες κουμπώνουν στην κεντρική πλαστική βάση χωρίς ανάγκη χρήσης εργαλείων. Κατασκευασμένες από αλουμίνιο και ποιοτικό πλαστικό ABS (βαμμένο πάντα σε χρώμα μπλε), οι κεραίες έχουν μεγάλη αντοχή.
Astra Sat, τηλ.: 2310-784232.
Fagor Rhombus
Εξοπλισμένη με πολλές αρετές, η LTE κεραία της Fagor εντυπωσιάζει τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε λειτουργία. Πανεύκολη στη συναρμολόγησή της, είναι έτοιμη για λειτουργία με τρεις κινήσεις, χωρίς την ανάγκη χρήσης κανενός εργαλείου. Η Rhombus είναι κατασκευασμένη από στιβαρά πλαστικά με προστασία UV και υψηλής ποιότητας νικελωμένα μέταλλα, υποσχόμενη διάρκεια σταθερής λειτουργίας μέσα στο χρόνο. Η κεραία προορίζεται για λήψη καναλιών UHF 21-60 και αποδίδει απολαβή 17dB. Μάλιστα, μπορεί να έρθει με ενεργό δίπολο, αποδίδοντας πλέον 34dB απολαβή. Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα της απόκρισης συχνοτήτων η καμπύλη της απολαβής μειώνεται ραγδαία πλησιάζοντας στο κανάλι 60, απορρίπτοντας τις συχνότητες LTE. Εκτός από τα βασικά χαρακτηριστικά της κατασκευής της Rhombus, αξίζει να σημειώσουμε ορισμένες λεπτομέρειες που παρατηρήσαμε κατά τη χρήση της. Η δαγκάνα στήριξης της κεραίας στον ιστό διαθέτει πλαστικό στο εσωτερικό της για καλύτερη εφαρμογή στο μέταλλο. Επίσης, έχει τάπες, για να μη φεύγουν οι πεταλούδες. Το δίπολο είναι τοποθετημένο μέσα στο σώμα της κεραίας, απόλυτα προστατευμένο, και όχι σε εξωτερικό μαύρο κουτί. Εκεί συναντάμε το βύσμα F, όπου ακόμα και το προστατευτικό του λάστιχο θηλυκώνει ειδικά μέσα στο πλαστικό, με άριστη εφαρμογή. Η όλη κατασκευή της κεραίας εξασφαλίζει πολύ χαμηλό συνολικό βάρος, μόλις 2,15kg.
AMF Electronics, τηλ: 210-6229298.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα digitaltvinfo.gr.