H τεχνολογία SAT > IP στηρίζεται σ’ ένα νέο IP-based πρωτόκολλο επικοινωνίας, το οποίο αλλάζει πλήρως την αρχιτεκτονική για τη λήψη και διανομή δορυφορικών σημάτων. Έχοντας πλέον τη μορφή IP, τα δορυφορικά σήματα διαμοιράζονται ενσύρματα ή ασύρματα (LAN, WiFi, Power over Ethernet, Fiber, κλπ) και όχι πλέον μέσω πολλαπλών φυσικών διαδρομών ομοαξονικού καλωδίου.
Η νέα αυτή πατέντα αποτελεί πιστοποιημένο προϊόν της εταιρείας SES, που μαζί με τις εταιρείες British Sky Broadcasting Limited και Craftwork ApS δημιούργησαν και εξελίσσουν ραγδαία το πρότυπο SAT> IP, σε συνεργασία βέβαια με αρκετούς κατασκευαστές δορυφορικού εξοπλισμού.
Με την τεχνολογία SAT> IP μετά τη λήψη του δορυφορικού σήματος από το LNB γίνεται αναδιαμόρφωση και μετατροπή των δορυφορικών σημάτων σε πρωτόκολλο SAT>IP, που χρησιμοποιεί το TCP/IP για διανομή σε οποιαδήποτε IP-enabled συσκευή. Το TCP/ IP ως transport layer είναι απαλλαγμένο από τις όποιες παρεμβολές και απώλειες έχει ως φυσικό μέσο το ομοαξονικό καλώδιο, οι πρίζες TV/SAT, κλπ.
Η μετατροπή των σημάτων από δορυφορικά σε IP γίνονται μέσω των SAT> IP servers. Αυτοί αναλαμβάνουν και τη διανομή των σημάτων προς ένα δίκτυο δεδομένων. Εκεί απαιτούνται SAT>IP τερματικές μονάδες, οι SAT> IP Clients, οι οποίες είναι IP διασυνδεδεμένες συσκευές στο TCP/IP δίκτυο, που αποδιαμορφώνουν το SAT> IP και λαμβάνουν τα τηλεοπτικά κανάλια της επιλογής του χρήστη. Οι SAT> IP Clients μπορούν να είναι :
· Δικτυακοί DVB δορυφορικοί ή επίγειοι δέκτες συμβατοί με το πρωτόκολλο SAT> IP
· SAT>IP Λογισμικό που μπορεί να εγκατασταθεί σε διάφορες πλατφόρμες, όπως Windows, MacOS, Android και IOS, σε PC, Laptops, Tablet PC και Smartphones
· Τηλεοράσεις με DLNA
· Συσκευές SAT > IP
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Το πρότυπο έχει σαν βάση το IP, όπου αναπτύσσονται δύο διαφορετικά layers, ένα για την επιλογή του τηλεοπτικού καναλιού (Control Plane) την οποία ζητά ο SAT> IP Client από τον Server και ένα για τη διανομή του τηλεοπτικού σήματος (Media Plane).
Το πρωτόκολλο SAT>IP χρησιμοποιεί:
- Το UPnP για διευθυνσιοδότηση
- Τα RTSP ή HTTP για έλεγχο,
- Τα RTP ή HTTP για μεταφορά περιεχομένου.
Επειδή το SAT> IP χρησιμοποιεί ένα μέρος της αρχιτεκτονικής του UPnP/DLNA, οι συσκευές SAT> IP μπορούν να λειτουργήσουν και σαν DLNA συσκευές. Έτσι, ένας SAT> IP Client μπορεί να έχει πρόσβαση σε αποθηκευμένα Live Media Streams μέσω του πρωτοκόλλου SAT> IP, έχοντας πρόσβαση και σε άλλα media streams μέσω DLNA. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μια ενιαία πλέον πλατφόρμα Εικόνας και Ήχου από πολλαπλές πηγές και όλες οι τερματικές συσκευές μας έχουν δυνατότητα να λαμβάνουν από όλες τις πηγές μας, ενσύρματα ή ασύρματα, αφού μιλάμε για το ίδιο δίκτυο.
Το SAT>IP στηρίζεται στη λειτουργία του Client – Server. Πρέπει πρώτα ο Client να στείλει αίτημα και τότε ο Server θα του στείλει τα κανάλια που θέλει. Κάθε Client μπορεί να συνδεθεί με απεριόριστο αριθμό Server και ένας Server μπορεί να εξυπηρετήσει απεριόριστο αριθμό Clients.
Έτσι λοιπόν, σε αντίθεση με τα σημερινά δορυφορικά συστήματα διανομής, το πρότυπο SAT> IP επιτρέπει τη λήψη των δορυφορικών τηλεοπτικών προγραμμάτων και σε συσκευές που δεν έχουν δορυφορικό δέκτη και η αναδιαμόρφωση του δορυφορικού σήματος δεν γίνεται πλέον από το δέκτη, αφού μετακινείται στο σημείο λήψης και επιτυγχάνεται από τον SAT>IP Server.
Σε ένα SAT> IP περιβάλλον, οι RF δέκτες και αποδιαμορφωτές αφαιρούνται και πλέον εικόνα και ήχος αποτελούν κοινό πόρο του δικτύου IP, κεντρικά διανεμόμενο από τους SAT>IP Servers.
Πλεονεκτήματα της τεχνολογίας SAT>IP
Τα βασικά πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας SAT>IP είναι:
- Εικόνα και ήχος αποτελούν κοινό πόρο του δικτύου IP μέσω ενός Transport Layer, παρέχοντας διασυνδέσεις Any to Any.
- Η διανομή είναι πλέον απαλλαγμένη από τις ενοχλητικές παρεμβολές του ομοαξονικού καλωδίου που προέρχονται από τους επίγειους σταθμούς εκπομπής, κεραίες κινητής τηλεφωνίας , Wi-Fi, κλπ.
- Εύκολη εγκατάσταση και ελάχιστος προγραμματισμός στις συσκευές λήψης.
- Το σήμα διανομής δεν απαιτεί ενίσχυση ή υποβάθμιση, καθώς θέματα ποιότητας και ισχύος σήματος είναι ενσωματωμένα στις προδιαγραφές του TCP/IP.
- Πολυμορφία δεκτών λήψης (PC, Tablets, Smartphones, Smart Tvs).
- Αποδέσμευση θέασης από την τηλεόραση και δυνατότητα παρακολούθησης από οποιοδήποτε μέσο.
- Επέκταση της υπάρχουσας δορυφορικής εγκατάστασης, καθώς δεν απαιτείται αλλαγή ή ρύθμιση κατόπτρου (απαιτείται αντικατάσταση του LNB με Unicable ή Quatro).
Το πρότυπο SAT>IP με βασικό καθοδηγητή SES και τις συνεργαζόμενες εταιρείες έχει βγάλει στην παραγωγή τα ακόλουθα προϊόντα:
IP Adapter / IP Multiswitch: Η IP Adapter / IP Multiswitch είναι μια συσκευή ταράτσας, που εγκαθίσταται δίπλα στο δορυφορικό κάτοπτρο ή μετά από έναν παραδοσιακό πολυδιακόπτη. Δέχεται δορυφορικό σήμα από Quattro LNB ή πολυδιακόπτη και αποδίδει έξοδο IP. Οι IP Adapter / Multiswitch είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα πολλαπλά προγράμματα για πολλούς SAT> IP Clients.
SAT>IP LNB: Τo IP LNB αντικαθιστά πλήρως το συνδυασμό IF-LNB και SAT>IP Server και ενσωματώνει και τις δύο λειτουργίες τροφοδοτούμενο μέσω Power of Ethernet (PoE). Η νέα γενιά LNBs δεν θα συνδέεται με ομοαξονικό καλώδιο, αλλά κατευθείαν με UTP και θα μετατρέπει (αποδιαμορφώνει και αποπολυπλέκει) τα δορυφορικά σήματα IF απευθείας σε IP. Ήδη η Inverto έχει ανακοινώσει την παραγωγή του πρώτου SAT>IP LNB.
Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα digitaltvinfo.gr.