Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Aπορίες ενός νεοεισερχόμενου στη δορυφορική TV.

Δορυφορική λήψη
-Η λήψη των επίγειων καναλιών στην περιοχή μου είναι προβληματική. Αν εγκαταστήσω δορυφορική λήψη, θα μπορέσω να βλέπω τα επίγεια κανάλια που με ενδιαφέρουν με καλή ποιότητα εικόνας;
-Όσο αφορά τα μεγάλα επίγεια κανάλια, πράγματι θα μπορείς να τα βλέπεις με καλύτερη ποιότητα μέσω δορυφορικής μετάδοσης, μόνο που η λήψη αυτή δεν είναι δωρεάν και θα πρέπει να πληρώνεις τουλάχιστον 19.90 ευρώ τον μήνα για να έχεις την οικονομικότερη συνδρομή στο ψηφιακό δορυφορικό πακέτο της Nova. Σταδιακά πάντως και εφόσον η περιοχή που μένεις καλυφθεί από τις μεταδόσεις της επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας της Digea, θα μπορείς να έχεις δωρεάν λήψη με καλής ποιότητας εικόνα στα 7 μεγαλύτερα ελληνικά κανάλια και αργότερα και σε άλλα.
-Έχω εγκαταστήσει δορυφορική λήψη στο σπίτι μου, πώς μπορώ όμως να βλέπω ένα κανάλι και να γράφω ένα άλλο;
-Αυτό που ζητάς μπορεί να επιτευχθεί, μόνο όταν προμηθευτείς δορυφορικό δέκτη με δύο tuner, ο οποίος φυσικά θα πρέπει να διαθέτει και δυνατότητα σύνδεσης σκληρού δίσκου (εσωτερικού ή εξωτερικού). Φυσικά, το καθένα από τα tuner θα πρέπει να τροφοδοτηθεί χωριστά και αυτόνομα με δορυφορικό σήμα, από το κεραιοσύστημα λήψης, που διαθέτετε. Ειδική περίπτωση είναι μόνο κανάλια που εκπέμπουν στον ίδιο ακριβώς αναμεταδότη (συχνότητα) του δορυφόρου και στην περίπτωση αυτή, εφόσον έχουμε δέκτη με σκληρό δίσκο, μπορούμε να βλέπουμε ένα κανάλι και να γράφουμε άλλο. Σε ειδικούς δέκτες με δύο tuner με αυτόνομη τροφοδοσία και αυξημένες δυνατότητες, μπορούμε να φτάσουμε μέχρι την παρακολούθηση 2 καναλιών και την ταυτόχρονη εγγραφή ενός ή περισσότερων.

-Βλέπω στους πίνακες του περιοδικού σας κανάλια μπάντας C, τι χρειάζομαι για να τα πιάσω;
-Για να λαμβάνετε κανάλια στην μπάντα C, χρειάζεστε ειδικό εξωτερικό εξοπλισμό (ειδικό LNB μεγαλύτερων διαστάσεων) και αρκετά μεγάλο (ή πολύ μεγάλο) δορυφορικό πιάτο. Συνήθως ασχολούνται με αυτά μόνο λίγοι φανατικοί της δορυφορικής λήψης. Οι περισσότεροι δορυφορικοί δέκτες μπορούν να τα κατεβάσουν (εφόσον υπάρχει και έχει ρυθμιστεί σωστά ο εξωτερικός εξοπλισμός) με εξαίρεση τους ιδιοκτησιακούς δέκτες (σαν αυτούς που δίνει η Nova) και λίγους ακόμη.
-Όταν βλέπω τους πίνακες του περιοδικού, διαπιστώνω συχνά μικρές διαφορές στην συχνότητα ή το symbol rate με αυτές που έχει αποθηκεύσει ο δέκτης μου τα κανάλια. Είναι φυσιολογικό αυτό;
Αν οι διαφορές είναι μικρές, είναι απόλυτα φυσιολογικό και μόνο αν έχετε να κάνετε με κανάλια οριακής λήψης θα πρέπει να δοκιμάσετε χειροκίνητο φόρτωμά τους και με λίγο μικρότερα ή μεγαλύτερα νούμερα, εφόσον δεν φορτώνονται αλλιώς.
-Ο δέκτης μου δείχνει ένα κανάλι σαν να είναι κωδικοποιημένο, αλλά εγώ το βλέπω κανονικά! Τι μπορεί να συμβαίνει;
-Δύο πράγματα συμβαίνουν συνήθως: είτε το κανάλι δίνει... λανθασμένη πληροφορία και ενώ είναι ελεύθερο εμφανίζεται στους δέκτες ως κωδικοποιημένο είτε... έχετε περάσει κάποιο ανεπίσημο «μαγικό» λογισμικό στο δέκτη σας και με αυτό απέκτησε τη δυνατότητα να ανοίγει ορισμένα (ελάχιστα πλέον) κωδικοποιημένα κανάλια, που συνεχίζουν να εκπέμπουν με «ασθενική» κωδικοποίηση! Η πρώτη περίπτωση πάντως είναι συχνότερη πλέον και γι αυτό δεν είναι καλή σκέψη να σαρώνετε τα κανάλια ενός δορυφόρου με την προεπιλογή only FTA (δηλαδή να φορτώσει μόνο τα ελεύθερα), γιατί έτσι δεν θα σας φορτώσει κανάλια τα οποία... δηλώνουν κωδικοποιημένα, αλλά εκπέμπουν ελεύθερα!
-Διαβάζω στο περιοδικό για νέα κανάλια που εμφανίστηκαν σε κάποιο δορυφόρο, ξαναφορτώνω τα κανάλια μου κάνοντας αυτόματη σάρωση δορυφόρου, αλλά δεν τα βρίσκει. Τι μπορώ να κάνω και γιατί δεν τα βρίσκει ο δέκτης μου;
-Η αυτόματη σάρωση ενός δορυφόρου γίνεται με οδηγό την database (βάση δεδομένων) του δέκτη και αν ο δέκτης δεν έχει αναβαθμιστεί εδώ και αρκετό καιρό, η βάση δεδομένων του είναι παλιά και δεν περιέχει νέες συχνότητες που εμφανίστηκαν πρόσφατα. Μία μικρή βοήθεια μπορεί να υπάρξει αν ενεργοποιήσετε στην σάρωση την λειτουργία NIT, η οποία λαμβάνει υπόψιν τους «διασυνδεδεμένους» πομπούς και ίσως σας εμφανίσει κάποιον νέο πομπό, που δεν υπήρχε στην αρχική βάση δεδομένων, είναι όμως «διασυνδεδεμένος» με άλλους πομπούς (αυτό συμβαίνει συνήθως στους νέους πομπούς συνδρομητικών πακέτων).
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλοι οι δέκτες της ελεύθερης αγοράς διαθέτουν και χειροκίνητη διαδικασία αναζήτησης νέων πομπών, στην οποία μπορείτε να εισάγετε εσείς τα δεδομένα (συχνότητα, πόλωση, symbol rate), ώστε να φορτώσει ο δέκτης σας κανάλια νέας συχνότητας που δεν υπάρχει στην βάση δεδομένων του. Οι πιο προχωρημένοι που διαθέτουν δημοφιλείς δέκτες και έχουν κάποια εξοικείωση με υπολογιστές, μπορούν να φορτώσουν και έτοιμες λίστες καναλιών στους δέκτες τους (νέα settings) τις οποίες βρίσκουν στο διαδίκτυο και τις φορτώνουν στους δέκτες τους με διάφορες τεχνικές που δεν είναι του παρόντος.
Επίγεια ψηφιακή λήψη
-Τι χρειάζομαι για να δω τα επίγεια ψηφιακά κανάλια της Digea;
Τα κανάλια της Digea εκπέμπουν στο σύστημα DVB-T/MPEG-4 και για να τα δείτε, πέρα από την κάλυψη της περιοχής σας με κάποιον πομπό, θα πρέπει να διαθέτετε εξοπλισμό συμβατό με το παραπάνω σύστημα. Υπάρχουν γι αυτό αρκετές διαφορετικές λύσεις:
1. Έχετε πρόσφατη τηλεόραση η οποία διαθέτει επίγειο ψηφιακό δέκτη που καλύπτει το πρότυπο DVB-T/MPEG-4.
2. Έχετε λίγο παλαιότερη τηλεόραση (μέχρι τριετίας), η οποία καλύπτει το πρότυπο DVB-T/MPEG-2, αλλά διαθέτει επιπλέον και υποδοχή για CAM. Στη περίπτωση αυτή, με την αγορά ενός Neotion NP4 CAM και την τοποθέτησή του στην υποδοχή, η τηλεόρασή σας μπορεί να φορτώσει και να δείξει και τα κανάλια της Digea (με κάποια καθυστέρηση 3 δευτερολέπτων στο ζαπινγκ και με την επιφύλαξη ότι μπορεί να μην συνεργάζεται με το CAM).
3. Ασχέτως τηλεόρασης, έχετε HD δορυφορικό δέκτη combo ή με ελεύθερη υποδοχή για επίγειο ψηφιακό tuner. Και στις 2 περιπτώσεις (έχοντας ή τοποθετώντας εκ των υστέρων το επίγειο ψηφιακό tuner σε δέκτη HD) θα έχετε δυνατότητα λήψης των καναλιών της Digea.
4. Δεν διαθέτετε τίποτε από τα παραπάνω, οπότε και πρέπει να προμηθευτείτε ειδικό επίγειο ψηφιακό δέκτη τεχνολογίας DVB-T/MPEG-4 (προσοχή στα παλιά, που ήταν μόνο για τα ψηφιακά της ΕΡΤ και καλύπτουν μόνο το DVB-T/MPEG-2) και να τον συνδέσετε με την τηλεόρασή σας.
-Πώς μπορώ να κάνω εγγραφές από τα επίγεια ψηφιακά κανάλια της Digea;
Δυστυχώς, δεν μπορείτε να κάνετε εγγραφές των καναλιών της Digea στο DVD-Recorder που ενδεχομένως έχετε, αφού εκείνο δεν υποστηρίζει MPEG-4. Έτσι, δεν μπορείτε να μεταφέρετε εγγραφές σε δισκάκι DVD, αφού και αυτό υποστηρίζει μόνο το πρότυπο MPEG-2. Οι λύσεις που έχετε είναι είτε εγγραφή σε σκληρό δίσκο, που συνεργάζεται με τον επίγειο ψηφιακό δέκτη (δηλαδή αυτός από την αρχή θα πρέπει να είναι τεχνολογίας PVR), είτε στον σκληρό δίσκο του combo HD δορυφορικού σας δέκτη είτε και σε λίγες τηλεοράσεις που διαθέτουν και σκληρό δίσκο και οι οποίες υποστηρίζουν MPEG-4.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα   digitaltvinfo.gr