Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Εγκατάσταση κεραίας.

 Με αφορμή την εξέλιξη στον τομέα των εγκαταστάσεων επίγειων και δορυφορικών, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων, θεωρήθηκε αναγκαίο να δοθούν με απλό και κατανοητό τρόπο, μερικά παραδείγματα συνδεσμολογιών, τρόπου κατασκευής δικτύων, SAT/TV καθώς και ορισμένες απαραίτητες διευκρινήσεις. Μια σωστή κεραία ένα καλό καλώδιο και μια σωστή διανομή, λύνουν κάθε πρόβλημα για ένα σωστό δίκτυο.
Κεραία λήψεως  Υπάρχει μεγάλη ποικιλία κεραιών. Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να γνωριζούμε  είναι η ενίσχυση που προσφέρει ,[απολαβή ή gain]. Μια καλή κεραία παρουσιάζει απολαβή από 12 έως και 18 db.
Οι ενισχυτές  έχουμε βασικά τους ενισχυτές ιστού ,τους ενισχυτές δικτύου [κεντρικούς] ,και τους ενισχυτές γραμμής. Ο ιστού έχει την ιδιότητα να ενισχύει πολύ χαμηλά σήματα. Συνδέεται όσο γίνεται πιο κοντά στην κεραία διότι η απώλεια του καλωδίου προστίθεται σαν θόρυβος με αποτέλεσμα την μείωση της ποιότητας του σήματος. Ο κεντρικός ενισχυτής έχει την δυνατότητα να δεχτεί στην είσοδο του πολύ πιο υψηλό σήματα προκειμένου να διανεμηθούν. Εκτός από τον αριθμό εισόδων που μπορεί να έχει ένας ενισχυτής, δυο ακόμη είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που μας ενδιαφέρουν.
α] Ο συντελεστής ενίσχυσης [GAIN] που μετριέται σε db και είναι δυνατόν να είναι διαφορετικός στα VHF και διαφορετικός στα UHF εφόσον έχει διαφορετικές  εισόδους .  Ο συντελεστής ενίσχυσης απλώς δηλώνει πόσες φορές μπορεί ο συγκεκριμένος ενισχυτής να ενισχύσει το σήμα στην είσοδο του.
β] Η μέγιστη στάθμη εξόδου του. Μετράτε σε dbμV.
Το καλώδιο Είναι τοΑ και το Ω . Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ότι η τηλεόραση όσο ακριβή και αν είναι, είναι [εξάρτημα] του καλωδίου. Πρέπει λοιπόν το καλώδιο να επιλέγεται πολύ προσεκτικά.
Παράμετροι καλωδίων
α] Απώλειες - Οι απώλειες μετριούνται σε db/100μ/ 850MHZ  για τηλεοπτική συχνότητα η 2150MHZ  για δορυφορική συχνότητα . Είναι λογικό ότι πρέπει να προτιμώνται καλώδια με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
β] Θωράκιση  Ένα [τοποθετημένο] καλώδιο εκπέμπει η λαμβάνει [γίνεται το ίδιο κεραία] με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα στα καλωδιακά δίκτυα. Είναι λοιπόν απαραίτητο να έχει υψηλή θωράκιση,[συντελεστή απομόνωσης].
Ένα καλό καλώδιο παρουσιάζει συντελεστή απομόνωσης μεγαλύτερο των  85db.
γ] Μηχανική αντοχή- Σε ένα καλό καλώδιο η απόσταση του κεντρικού άξονα [ πόλου] διατηρείται σταθερή σε όλο το μήκος του καλωδίου, από την θωράκιση [ μπλενταζ] . Όταν η απόσταση αυτή δεν είναι σταθερή, αλλάζει η σύνθετη αντίσταση του καλωδίου με αποτέλεσμα τη δημιουργία στάσιμων κυμάτων [κομβόι η κοιλιές ]. Ένα φάσμα, δηλαδή καναλιών που πρακτικά πρέπει να είναι σταθερό, στην άλλη άκρη του καλωδίου μπορεί να παρουσιάσει ορισμένα κανάλια ποιο ενισχυμένα έναντι των άλλων η πολύ πιο πεσμένα. Ακόμη κατά την τοποθέτηση του καλωδίου να μην κάμπτεται σε ορθή γωνιά [δημιουργία στάσιμων ] αλλά να τοποθετείται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή ως προς την επιτρεπόμενη ακτίνα κάμψης. Τέλος η ένωση δυο ομοαξονικών καλωδίων γίνεται πάντα με βύσματα τύπου F και μούφα F/F.
δ] Η ποιότητα υλικού.- Η παράμετρος αυτή αναφέρεται στο ποσό γρήγορα ένα καλώδιο η μια κεραία φθείρονται στο χρόνο. Από την ποιότητα του εξωτερικού περιβλήματος εξαρτάται ποσό θα αντέξει το καλώδιο, και από την ποιότητα των πλαστικών μερών ποσό θα αντέξει η κεραία.
Ένα κακής ποιότητας περίβλημα πολυμερίζεται πολύ γρήγορα από την UV  ακτινοβολία του ηλίου με αποτέλεσμα σε πρώτη φάση να ανεβαίνουν οι απώλειες  και αργότερα να παύει εντελώς η λειτουργιά του.
Στην κεραία τα πλαστικά μέρη είναι κυρίως από PVC με φωτεινά χρώματα τα όποια και αυτά πολύ γρήγορα διαβρώνονται από την UV ακτινοβολία παρουσιάζουν αγωγιμότητα, ανεβάζουν απώλειες και η κεραία σταματά να δουλεύει.
[ΥΓ] Έχει αποδεδειχθεί το μαύρο χρώμα δεν πολυμερίζεται εύκολα. Γιατί τα μαύρα καλώδια και τα μαύρα πλαστικά σε μια κεραία αντέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι πρίζες Πολύ μεγάλο και σοβαρό θέμα. Είναι το εξάρτημα που στην έξοδο του μας δίνει ένα μέρος του σήματος από το δίκτυο, μειώνοντας αντίστοιχα το σήμα στο δίκτυο.
Χαρακτηρίζεται από δυο παραμέτρους
α] Την απώλεια εξόδου ως προς την συσκευή[tv] και
β] την απώλεια ως προς την διέλευση του σήματος. Έτσι όσο μεγαλύτερη απώλεια εξόδου έχουμε τόσο μικρότερη είναι ή απώλεια διέλευσης και αντίστροφα. Δηλαδή με απλά λόγια όσο περισσότερο σήμα εξόδου πάρουμε από μία πρίζα, τόσο λιγότερο αφήνουμε στη γραμμή.
Διακλαδωτήρες [ splitters] Εξάρτημα που χρησιμοποιείται πιο συχνά στις εγκαταστάσεις. Στη βασική του μορφή είναι ένας διαιρέτης ισχύος 1/2. Κάθε διαιρέτης 1/2 μειώνει το σήμα κατά 4 db περίπου. Έχουμε διακλαδωτήρες 1/4 ,1/6, 1/8.
Modulators Συσκευές που παίρνουν σήματα audio/video και τα διαμορφώνουν σε τηλεοπτικό κανάλι.
Demodulators Συσκευές που παίρνουν τηλεοπτικό σήμα και το μετατρέπουν σε σήματα audio/video . πχ. για να δώσουν εικόνα σε monitor που δεν διαθέτει tuner.
Εγκατάσταση κεντρικής κεραίας Με λίγα λόγια: Πολύ καλή ποιότητα καλώδιου, και εάν είναι δυνατό κάθε μια πρίζα να είναι αυτόνομη [τερματική] για RF/SAT/FM.
Υπολογίζουμε κατόπιν τις απώλειες για να επιλεγεί ο σωστός ενισχυτής. Ξεκινάμε με το δεδομένο ότι κάθε πρίζα θα πρέπει στα RF να έχει ισχύ της τάξης 65db μίνιμουμ 80db μάξιμουμ.
Ακολούθως υπολογίζουμε τις απώλειες δικτύου προς τα πίσω προσθέτοντας ,την απώλεια [κάθε] πρίζας , απώλεια συνολικού μήκους  καλωδίου μέχρι τον ενισχυτή, την απώλεια των σπλίτερ και των φίς. Στις απώλειες αυτές προσθέτουμε και τα  65db που θέλουμε στην πρίζα και έχουμε τις συνολικές απώλειες του κάθε κλάδου.
ΥΓ] Για να έχουμε την καλλίτερη  δυνατή διέλευση  στο δίκτυο συχνοτήτων SAT-RF-FM , λαμβάνουμε υπόψη την απώλεια καλωδίου στους 2150GHz και όχι στα 850MHz.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα  alifragis.com.gr.