Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Mistral Julia μια ελληνική κεραία δωματίου!

    Η κεραία Julia είναι σχεδιασμένη και κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από την ελληνική εταιρεία Mistral. Η μικρή κεραία χαρακτηρίζεται ως εσωτερική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για λήψεις σε εσωτερικούς χώρους, είτε ως φορητή κεραία. Χάρη στο πολύ μικρό της μέγεθος και την υψηλή της απόδοση, η Julia μπορεί να δώσει αμέτρητες λύσεις σε επίγειες ψηφιακές λήψεις.
Η κεραία Julia της Mistral έρχεται να αποδώσει με τον πιο εύκολο τρόπο τα επίγεια ψηφιακά κανάλια. Χάρη στο μικρό της μέγεθος και την υψηλή της απόδοση μπορεί να τοποθετηθεί σε εσωτερικούς χώρους, ενώ παράλληλα, με δυνατότητα τροφοδοσίας 12V, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορητή κεραία. Φυσικά, δεν αποκλείει τη λήψη αναλογικών καναλιών, αλλά η ταυτότητά της είναι περισσότερο προσανατολισμένη στη λήψη των επίγειων ψηφιακών.
Η Julia έχει πολύ βολικές διαστάσεις (19.5cm μήκος, 12cm ύψος, 4cm βάθος) και πολύ χαμηλό βάρος. Είναι κατασκευασμένη από ποιοτικό πλαστικό και διαθέτει αναδιπλούμενη βάση τοποθέτησης. Μάλιστα, η βάση τοποθέτησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τοποθέτηση της κεραίας στον τοίχο διαθέτοντας τις κατάλληλες υποδοχές για βίδες. Η λευκή, γυαλιστερή της πρόσοψη της αποδίδει ένα σύγχρονο, διακριτικό παρουσιαστικό, με μοναδικά στοιχεία το LED λειτουργίας και το χαριτωμένο της όνομα.
Η Julia διαθέτει καλώδιο τροφοδοσίας 220V AC, υποστηρίζοντας παράλληλα είσοδο 12-24V/40mA DC. Για τη σύνδεση με την τηλεόραση διαθέτει καλώδιο RF, ενώ δίνει τη δυνατότητα να αφαιρεθεί το καλώδιο που την συνοδεύει, για να τοποθετηθεί απευθείας σε βύσμα F ένα οποιοδήποτε ομοαξονικό καλώδιο.
Η ιστορία πίσω από την ελληνική Julia
Από τα πιο καλά προϊόντα που μας έχει συνηθίσει εδώ και 35 χρόνια η Mistral είναι η κεραία δωματίου. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια και άλλων Ελλήνων κατασκευαστών, προκειμένου να κατασκευαστεί ό,τι καλύτερο είναι τεχνολογικά εφικτό.
H Julia είναι ένα κράμα, που αποτελείται από τα καλύτερα χαρακτηριστικά παλαιότερων μονάδων της Mistral και νέων σύγχρονων τεχνολογιών:

  • Από τον ενισχυτή κεραίας VU3SF-40dB, «δανείζεται» το κομμάτι του προενισχυτή τεχνολογίας χαμηλού θορύβου, που είναι τοποθετημένος στο κέντρο της κεραίας.
  • Από τη σειρά κεραιών Rotax-Mistral πήρε την τεχνολογία των δύο διπόλων και τα εγκατέστησε γύρω από τον προενισχυτή.
  • Από τη Mini antenna πήρε την τεχνολογία προσαρμογής και προσάρμοσε τον προενισχυτή με τα δίπολα.
  • Στο μέσον της κεραίας τοποθετήθηκε το τροφοδοτικό με τον μετασχηματιστή.
  • Τέλος, ένας από τους καλύτερους Έλληνες μηχανουργούς ανέλαβε να ντύσει την κεραία με τα πλαστικά καλύμματα.
Δοκιμή στην πράξη
Η κεραία διαθέτει ενισχυτή 18dB και δεν ξεπερνάει σε θόρυβο τα 0,4dB. Παρότι προορίζεται για εσωτερικές λήψεις, για τη δοκιμή την ανεβάσαμε στην ταράτσα. Ο λόγος είναι απλός. Οι μετρήσεις των κεραιών και ιδιαίτερα μιας τέτοιας κεραίας, που προορίζεται για λειτουργία σε αστικά κέντρα, έχουν προφανώς να κάνουν με τις συνθήκες λήψης του εκάστοτε μέρους. Οπότε ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσουμε μια άποψη για την κεραία ήταν να την πάμε στο μέρος όπου γνωρίζουμε καλά και έχουμε μετρήσει αμέτρητες κεραίες.
Το συγκεκριμένο σημείο όπου τοποθετήσαμε την Julia είναι πολύ δύσκολο και για άνετες λήψεις των επίγειων ψηφιακών καναλιών απαιτείται μεγάλη κεραία με πολλά στοιχεία και υψηλή απολαβή. Προς μεγάλη μας έκπληξη όμως, η Julia κατάφερε να δώσει εικόνα σε όλα τα επίγεια ψηφιακά κανάλια και μάλιστα σε ορισμένα έδωσε και μεγάλο Noise Margin. Οι μετρήσεις της Julia σε αυτές τις απαιτητικότατες συνθήκες αποδεικνύουν ότι είναι ικανή να καλύψει πολύ μεγάλο εύρος εφαρμογών.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα  digitaltvinfo.gr.