Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

H EBU εκφράζει τις ανησυχίες της για το φάσμα των 700 MHz.

    Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) χαιρετίζει την έκθεση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνιστά τη διαφύλαξη του φάσματος κάτω των 700 MHz για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση έως το 2030.
Η ομάδα, πρόεδρος της οποίας είναι ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και πρώην Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου Pascal Lamy, εξέτασε τη μελλοντική χρήση του φάσματος των UHF από τους 470 – 790 MHz, που είναι απαραίτητο για την ελεύθερη επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.
Τα μέλη της EBU χαιρετίζουν την πρόταση της έκθεσης να υιοθετηθεί μία κοινή θέση από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εναντιώνεται στην κατανομή της βασικής ζώνης της οπτικοακουστικής μπάντας (470 – 694 MHz) σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στo παγκόσμιο συνέδριο ραδιοεπικοινωνιών WRC 2015.
«Η EBU πιστεύει ότι η διαφύλαξη του φάσματος κάτω από τα 700MHz θα επιτρέψει στους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και στον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τομέα να συνεχίσει να φτάνει σε όλα τα τμήματα του πληθυσμού, να διατηρήσει την ευρύτερη επιλογή περιεχομένου, και να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα τις επενδύσεις και την καινοτομία», δήλωσε ο Simon Fell, επικεφαλής του τμήματος Τεχνολογίας & Καινοτομίας της EBU.
Μετά από ενδελεχή αξιολόγηση της καταναλωτικής ζήτησης, της παροχής των δικτύων και της πολυμορφίας των κρατών μελών, η έκθεση τονίζει ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς και οι πολίτες δεν θα πρέπει να ζημιωθούν από τη μετάβαση της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης έξω από τη ζώνη των 700 MHz, ενώ και τα έξοδα της μετάβασης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Η EBU δηλώνει την ανησυχία της για τις προτάσεις απελευθέρωσης της ζώνης των 700 MHz σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, έως το 2020, με ευελιξία ±2 ετών.
"Υπάρχει ο κίνδυνος να μην δοθεί στους τηλεθεατές και στους τηλεοπτικούς φορείς αρκετός χρόνος προσαρμογής στις κατάλληλες ρυθμίσεις του φάσματος, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη αναβάθμιση των επίγειων ψηφιακών δικτύων και του καταναλωτικού εξοπλισμού, ειδικά στις χώρες όπου η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση είναι η βασική τηλεοπτική πλατφόρμα», είπε ο κύριος Fell.
Οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί υποστηρίζουν ότι μία ημερομηνία πρόωρης απελευθέρωσης είναι πιθανό να προκαλέσει διακοπές στις τηλεοπτικές υπηρεσίες σε ορισμένα κράτη μέλη, ιδίως στις περιοχές που λόγω της έλλειψης χωρητικότητας, η μετάβαση αυτή θα μειώσει τον όγκο και την ποιότητα του περιεχομένου που προσφέρεται στους τηλεθεατές.
Η έκθεση σημειώνει ότι λόγω των πρόσφατων εκχωρήσεων της ζώνης των 800 MHz, η ζώνη των 700 MHz δεν είναι άμεσα απαραίτητη για τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και προτείνει μία επανεξέταση έως το 2025, που θα δώσει μία τεκμηριωμένη βάση για τις μελλοντικές αποφάσεις που αφορούν τη χορήγηση του φάσματος.
http://www3.ebu.ch

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα   digitaltvinfo.gr.