Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Televes CoaxData 200Mbps-HDTV. Δίκτυο δεδομένων από πρίζες TV ή πρίζες 220V!!


    Η μονάδα CoaxData επιτρέπει την υλοποίηση δικτύου Ethernet μέσω ομοαξονικού καλωδίου ή μέσω του δικτύου των 220V. Με τη χρήση των modem της Televes μπορεί να αποφευχθεί η επώδυνη και χρονοβόρα καλωδίωση UTP καλωδίου, εκμεταλλευόμενη τις δύο υπάρχουσες καλωδιώσεις που υπάρχουν σε κάθε εγκατάσταση. Το σύστημα δίνει επίσης δυνατότητα λειτουργίας με RF Headend για παροχή προηγμένων υπηρεσιών HDTV, IPTV, κτλ, σε συνδυασμό με data.
Η πολυπράγμων μονάδα CoaxData της Televes έρχεται να δώσει λύση σε περιπτώσεις όπου απαιτείται δικτύωση Ethernet, αλλά η καλωδίωση UTP προβληματίζει για λόγους οικονομικούς, αισθητικούς ή πρακτικούς. Εκμεταλλευόμενη είτε την ομοαξονική καλωδίωση, είτε το ηλεκτρολογικό δίκτυο των 220V (Power Line) που υπάρχει σε όλα τα σπίτια, πολυκατοικίες και ξενοδοχεία, μπορεί να δώσει άμεση και αποτελεσματική λύση. Υποστηρίζοντας δίκτυο δεδομένων με ταχύτητες 200Mbps, οι εφαρμογές που μπορεί να υποστηρίξει το σύστημα CoaxData είναι αμέτρητες.
Λειτουργία και χαρακτηριστικά
Μια μονάδα CoaxData διαθέτει δύο συνδέσεις Ethernet με πανομοιότυπη λειτουργία για άμεση σύνδεση παραπάνω από μιας δικτυακής συσκευής. Επίσης, παρέχει δύο συνδέσεις τύπου F, μία TV+Data για την επικοινωνία μεταξύ των μονάδων και μία TV για είσοδο/έξοδο τηλεόρασης. Μέσω ενός διακόπτη ορίζεται εάν θα επικοινωνεί μέσω της ομοαξονικής σύνδεσης (Coaxial mode) ή και από την πρίζα 220V ταυτόχρονα (hybrid mode).
Η κατάσταση λειτουργίας επιβεβαιώνεται από δύο LED. Σε περίπτωση που χαθεί η σύνδεση του κεντρικού CoaxData (της μονάδας που είναι συνδεδεμένη στο Internet), τότε στο CoaxData, πάνω στο οποίο είναι συνδεδεμένος ο υπολογιστής, αναβοσβήνει το LED με ένδειξη Link. Το δεύτερο LED δείχνει τη λειτουργία Coaxial ή Hybrid με πράσινο ή πορτοκαλί φως αντίστοιχα.
Για τη λειτουργία του συστήματος δύο είναι οι απαραίτητες προδιαγραφές που πρέπει να τηρεί το ομοαξονικό δίκτυο. Καταρχήν πρέπει να υποστηρίζεται μονοπάτι επιστροφής από τα ενεργά/παθητικά στοιχεία (ενισχυτές, διακλαδωτές), γιατί η λειτουργία τους γίνεται στην περιοχή συχνοτήτων 2-30MHz και επίσης η εξασθένιση μεταξύ των modems να μην ξεπερνά τα 85dB. Για το δίκτυο Power Line οι γραμμές δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα 200 μέτρα και όπως σε κάθε περίπτωση συσκευής PLC, πρέπει να είναι τοποθετημένες στην ίδια φάση.
Καταστάσεις λειτουργίας
Τα CoaxData λειτουργούν σε δύο mode:
Home Networking: Στην κατάσταση αυτή όλες οι μονάδες επικοινωνούν μεταξύ τους. Η λειτουργία χρησιμοποιείται για την υλοποίηση δικτύων δεδομένων βασισμένων σε ομοαξονικό καλώδιο είτε μέσω Power Line.
MDU/MTU: Η κατάσταση αυτή χρησιμοποιείται για τη συνύπαρξη ενός Headend σε συνδυασμό με το δίκτυο δεδομένων. Για την εφαρμογή αυτή μια μονάδα Master τοποθετείται στην κορυφή του δικτύου και επικοινωνεί με το Headend, ενώ σε κάθε τελική πρίζα τοποθετούνται μονάδες Slave.
Η μονάδα CoaxData έρχεται ρυθμισμένη σε κατάσταση Home Networking και είναι plug n’ play. Για να αλλάξει η κατάστασή της σε MDU/MTU χρησιμοποιείται το λογισμικό Coax Manager της Televes. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό γίνεται και η επιλογή λειτουργίας master ή slave. Έως 253 modem μπορούν να επικοινωνήσουν με μια μονάδα master. Στην ίδια περιοχή μπάντας μπορούν να λειτουργήσουν έως 4 μονάδες master, με αποτέλεσμα να υποστηρίζονται συνολικά 1.012 slave μονάδες.

Πιθανές εφαρμογές
Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του συστήματος CoaxData, όσον αφορά το ομοαξονικό δίκτυο, προχωρήσαμε σε ορισμένα σενάρια συνδεσμολογίας. Σε όλες τις παρακάτω εφαρμογές η λειτουργία των μονάδων ήταν άριστη. Σε περίπτωση που γινόταν διακοπή/επανασύνδεση της ομοαξονικής επικοινωνίας, η σύνδεση στο δίκτυο επανερχόταν άμεσα.
Σενάριο 1ο: Απλή συνδεσμολογία 1:1
Πρόκειται για τη βασική λειτουργία που ουσιαστικά είναι η πιο απλή επικοινωνία με συμμετοχή όλων των μονάδων. Όλες οι εφαρμογές έγιναν με τις μονάδες προ-ρυθμισμένες σε κατάσταση Home Networking.
- Σύνδεση 1ης μονάδας CoaxData στο κεντρικό Switch ή Router μέσω οποιασδήποτε από τις δύο θύρες Ethernet.
- Επικοινωνία των δύο CoaxData μέσω των συνδέσεων TV+Data.
- Σύνδεση του υπολογιστή σε όποια από τις δύο θύρες Ethernet της 2ης μονάδας CoaxData.
Σενάριο 2ο: Παροχή εξόδου TV
- Η 1η μονάδα CoaxData συνδέεται στο Switch/Router. Η σύνδεση TV+Data οδηγείται σε μίκτη (με υποστήριξη συχνοτήτων 5-2450MHz), όπου έρχεται η τηλεοπτική κεραία.
- Η έξοδος του μίκτη οδηγείται στη σύνδεση TV+Data του 2ου CoaxData, μέσω του ομοαξονικού δικτύου.
- Η έξοδος TV πάει στο πεδιόμετρο και ο υπολογιστής συνδέεται σε μια θύρα Ethernet της 2ης μονάδας.
Στην εφαρμογή είχαμε 1dB απώλεια στο σήμα των επιγείων σημάτων, όταν παρεμβάλλεται η μονάδα CoaxData.
Σενάριο 3ο: Μίξη με κεραία TV
- Σύνδεση της 1ηςμονάδας CoaxData στο Switch και σύνδεση κεραίας (ή σήματος από ενισχυτή επιγείων) στην υποδοχή TV
- Επικοινωνία με τη 2η μονάδα CoaxData μέσω TV+Data.
- Σύνδεση τηλεόρασης στη θύρα TV και σύνδεση υπολογιστή σε μια από τις θύρες Ethernet της 2ης μονάδας.
Στην εφαρμογή είχαμε 4dB απώλεια στο σήμα των επιγείων σημάτων, όταν παρεμβάλλεται η μονάδα CoaxData.
Σενάριο 4ο: Χρήση ενισχυτή
- Σύνδεση της 1ηςμονάδας CoaxData στο Switch και σύνδεση κεραίας (ή σήματος από ενισχυτή επίγειων) στη σύνδεση TV.
- Σύνδεση της 1ης μονάδας σε ενισχυτή διαμερίσματος μέσω TV+Data.
- Η έξοδος του ενισχυτή διαμερίσματος οδηγείται στη σύνδεση TV+Data στη 2η μονάδα.
- Λήψη TV από την αντίστοιχη έξοδο και Ethernet από τις συνδέσεις της 2ης μονάδας.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα  digitaltvinfo.gr.