Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ανεξάρτητη μελέτη υποστηρίζει τη διατήρηση του φάσματος των UHF

   Μία νέα μελέτη για τη μελλοντική χρήση του φάσματος των UHF, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σημαντικότερη χρήση του, τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια, θα είναι η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Η έρευνα από την εταιρεία Aetha, στρατηγικός σύμβουλος τηλεπικοινωνιών, για τη μπάντα των UHF εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραγγέλθηκε από κορυφαίες ενώσεις της ραδιοτηλεοπτικής βιομηχανίας, όπως η EBU (European Broadcasting Union), η BNE (Broadcast Networks Europe), η Abertis Telecom, η Arqiva, το BBC και η TDF.
Η μπάντα των UHF (470 – 862 MHz) είναι απαραίτητη για τη διανομή τηλεοπτικών υπηρεσιών, και είναι η μόνη ζώνη συχνοτήτων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τηλεοπτικές εκπομπές. Τμήματα της μπάντας των UHF έχουν ήδη απελευθερωθεί για χρήση από mobile υπηρεσίες, και αυξάνεται η πίεση από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να ανοίξει και η μπάντα των 700 MHz.
Η ανάλυση της Aetha δείχνει ότι η αξία του φάσματος των UHF είναι μεγαλύτερη για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση από την κινητή τηλεφωνία, με ένα λόγο τέσσερα προς ένα – ακόμα και αν ληφθούν υπόψη οι πιο επιθετικές προβλέψεις που αφορούν την αυξανόμενη κίνηση δεδομένων από τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση για συμπρωτεύουσα (co-primary) κατανομή της μπάντας στο διεθνές συνέδριο ραδιοεπικοινωνιών WRC του 2015 (WRC-15), όπου οι ρυθμιστικές αρχές θα επανεξετάσουν και αν χρειαστεί θα αναθεωρήσουν, τους Κανονισμούς Ραδιοεπικοινωνιών, την διεθνή συνθήκη που καθορίζει τη χρήση του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων.

Η Aetha υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε απώλεια των συχνοτήτων UHF θα βάλει σε κίνδυνο την ποιότητα των τηλεοπτικών υπηρεσιών στην Ευρώπη και θα υπονομεύσει τις μελλοντικές επενδύσεις των τηλεοπτικών οργανισμών της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης.
Ο Simon Fell, τεχνικός διευθυντής της EBU, λέει ότι η μελέτη δείχνει την τεράστια οικονομική αξία που φέρνει η πλατφόρμα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στους καταναλωτές, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν τα UHF στη διανομή του οπτικοακουστικού περιεχομένου.
«Σε αντίθεση, οι προβλέψεις για την κίνηση δεδομένων mobile – ακόμα και τα πιο αισιόδοξα – δεν μπορεί να δικαιολογήσει πλέον τις απαιτήσεις των δικτύων κινητής τηλεφωνίας για το φάσμα των UHF. Καλωσορίζουμε την έκθεση, και παροτρύνουμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να φτάσουν στο ίδιο συμπέρασμα, ώστε να εξασφαλίσουν στους ευρωπαίους την συνεχή και καθολική ελεύθερη πρόσβαση σε μία ευρεία σειρά τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων και περιεχομένου, καθώς και άλλων ασύρματων υπηρεσιών», συμπλήρωσε ο Fell.
http://www3.ebu.ch/

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα   digitaltvinfo.gr.