Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Πώς θα ξεχωρίζετε τα καλώδια σε εγκαταστάσεις με μίκτες TV-SAT.

    Δεν είναι λίγες οι φορές που συναντάμε εγκαταστάσεις, όπου παρατηρούμε ένα κουβάρι από καλώδια που μπορεί να προέρχονται από διακλαδωτή και μίκτες TV-SAT ή από το LNB και την επίγεια κεραία. Κοινώς, είθισται τα καλώδια που φεύγουν για τις παροχές, με τα καλώδια που συνδέονται με τις δευτερεύουσες πηγές σήματος (LNB και επίγεια κεραία), να είναι μπερδεμένα και να μην μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε. Έτσι, όταν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την εγκατάστασή μας, θα είναι δύσκολο να απομονώσουμε το κάθε καλώδιο και να εντοπίσουμε το πρόβλημα.

Πώς λοιπόν μπορούμε να βάλουμε μια τάξη σε όλα αυτά, ώστε να βρίσκουμε εύκολα το καλώδιο που θέλουμε και να κάνουμε εύκολα και γρήγορα την δουλειά μας; Στην αγορά υπάρχουν οι γνωστές μούφες από θηλυκό σε θηλυκό F ή από αρσενικό σε αρσενικό F. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι μούφες είναι ουσιαστικά συνδετήρες, που ενώνουν τις άκρες δύο καλωδίων. Επίσης, υπάρχουν και γωνιακοί συνδετήρες, που τοποθετούνται σε σημεία που το καλώδιο κάμπτεται. Να θυμίσουμε ότι η κάμψη του καλωδίου, αλλάζει τα φυσικά του χαρακτηριστικά και άρα και τα ηλεκτρικά του. Άρα αλλάζει η αντίστασή του, με αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες κατά την μεταφορά του σήματος μέσα από αυτό. Όλα αυτά τα υλικά μπορούν να συνδυαστούν με ένα μίκτη TV-Sat, με αποτέλεσμα όλα τα καλώδια να φεύγουν προς την μία πλευρά (εικόνα 1 και 2).


Με τον κατάλληλο συνδυασμό, μπορούμε να συνδυάσουμε οκτώ μίκτες TV/Sat με έναν διακλαδωτή σήματος 1 προς 8 (εικόνα 3). Η εφαρμογή αυτή είναι κατάλληλη όταν έχουμε εγκατάσταση στην οποία τα καλώδια έρχονται από κάτω. Για την εγκατάσταση που συζητάμε, τοποθετήθηκε το σύστημα διανομής σε κουτί ηλεκτρολογικό εξωτερικού χώρου (εικόνα 4) και προτιμήθηκε η είσοδος των οκτώ καλωδίων SAT και ενός UHF από δεξιά (εικόνα 5) και η έξοδος των καλωδίων από αριστερά (εικόνα 6).

Για τον λόγο αυτό, έγιναν μικρές διαφοροποιήσεις στην διάταξη των γωνιών. Βέβαια, όπως στις περισσότερες εγκαταστάσεις, έτσι και σε αυτή, βρήκαμε μία έκπληξη. Αντί για οκτώ καλώδια, τελικά υπήρχε ανάγκη για δέκα.

Το πρόβλημα λύθηκε με έναν διακλαδωτή 1 προς 3, με την «βεβαιότητα» ότι δεν θα λειτουργήσει συγχρόνως δεύτερος δορυφορικός δέκτης στις δύο πρίζες του δώματος και στην πρίζα υπνοδωματίου του τελευταίου ορόφου (στον οποίο ανήκει το δώμα.. ). Αυτό δεν αφορά το πνεύμα του άρθρου, το οποίο αφορά την σωστή και κατά το δυνατόν ‘όμορφη’ χρήση των διακλαδωτών, μικτών και των εξαρτημάτων. Έπρεπε, όμως, να εξηγηθεί η παρουσία του διακλαδωτή στο μέσο αριστερά της εικόνας 6.

Με αυτόν τον τρόπο, εύκολα, μπορείτε να ξεχωρίζετε τα καλώδια της εγκατάστασής και κάθε φορά να γνωρίζετε ποιο καλώδιο αντιστοιχεί στην κάθε κάθοδο, αλλά και στην κάθε είσοδο.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα  digitaltvinfo.gr.