Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

IKUSI MAC HOME HD Για εκείνους που ψάχνουν το καλύτερο!

    Ο MAC HOME HD μπορεί να αφήνει να εννοηθεί από το όνομά του ότι το πεδίο εφαρμογής του είναι οι οικιακές εγκαταστάσεις, όμως στην πραγματικότητα η πολύ υψηλή ποιότητα κατασκευής του, του επιτρέπει την ξεφύγει από αυτήν την «ταμπέλα». Ο MAC HOME HD μπορεί να δεχτεί μια πηγή HD μέσω θύρας HDMI και να την αποδώσει σε σήμα DVB-T, μέσα από έξοδο RF. Διατηρώντας την ποιότητα του σήματος HD, μέσω του MAC HOME, η πηγή HDMI μπορεί να μεταδοθεί μέσω ομοαξονικού καλωδιακού δικτύου και να προβληθεί από οποιονδήποτε επίγειο ψηφιακό δέκτη ή τηλεόραση. Επιπρόσθετα, μέσα από θύρα USB, ο MAC HOME HD προσφέρει τη δυνατότητα στον χρήστη να παίξει βίντεο και φωτογραφίες στην έξοδο DVB-T και να χρησιμοποιήσει τη μονάδα για παροχή information channel.\
Ο νέος διαμορφωτής DVB-T της IKUSI ακολουθεί την πετυχημένη συνταγή του MAC Home, προσθέτοντας υποστήριξη εισόδου HDMI. Η μικρή, compact, υψηλής σχεδίασης μονάδα είναι εξοπλισμένη με δύο εισόδους (όχι ταυτόχρονης λειτουργίας). Στις εισόδους CVBS μπορεί να δεχτεί αναλογικό σήμα απλής ανάλυσης και στην είσοδο HDMI μπορεί να δεχτεί υψηλής ανάλυσης πηγή έως 1080i. Στην έξοδο DVB-T κατά τη διαμόρφωση εφαρμόζει συμπίεση MPEG2 ή MPEG4. Ταυτόχρονα, η μονάδα μέσω θύρας USB μπορεί να δεχτεί ένα USB stick για αναπαραγωγή αρχείων multimedia σε SD ή HD ανάλυση. Η αναπαραγωγή της πηγής HDMI ή CVBS γίνεται ταυτόχρονα με την αναπαραγωγή περιεχομένου από το USB stick.


Εφαρμογή

Στην πρόσοψή της η μονάδα διαθέτει ευκρινέστατη LCD οθόνη 16x2 χαρακτήρων και joystick για τον προγραμματισμό. Η έξοδος DVB-T μπορεί να ρυθμιστεί στην περιοχή συχνοτήτων 45-858MHz με στάθμη έως 80dBμV. Χάρη στην υψηλή ποιότητα του σήματος εξόδου με MER 40dB, ο διαμορφωτής μπορεί πέρα από οικιακές εφαρμογές, να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλα δίκτυα, όπως πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία κτλ.

Ο MAC HOME HD είναι κατασκευασμένος από ανθεκτικό χυτό μέταλλο, που πέρα από τη στιβαρότητα που χαρίζει στο διαμορφωτή, έχει υψηλή απαγωγή θερμότητας. Το τροφοδοτικό του είναι τοποθετημένο πάνω στη μονάδα (αριστερά από το τμήμα της πλακέτας) και όχι σε ξεχωριστό pack, με αποτέλεσμα η εγκατάσταση να είναι επαγγελματικών προδιαγραφών. Η εξωτερική σχεδίαση του MAC HOME HD είναι προσεγμένη στη λεπτομέρεια και έχει ως αποτέλεσμα μια εξαιρετικά καλαίσθητη μονάδα.

Κατά τη δοκιμή μας συνδέσαμε στον διαμορφωτή τον δορυφορικό δέκτη της NOVA. Η αναγνώριση της πηγής έγινε αυτόματα από τον MAC και στο επίγειο ψηφιακό κανάλι είχαμε αμέσως εικόνα. Παρότι ο MAC υποστηρίζει συμπίεση MPEG4, στη διαμόρφωση εφάρμοσε αρχικά συμπίεση MPEG2. Το αποτέλεσμα την εικόνας ήταν πολύ καλό, όμως σύντομα αντιμετωπίσαμε πρόβλημα, ενεργοποιώντας το info channel. Από την οθόνη και το joystick επιλέγοντας τον προγραμματισμό ADVANCED MODE, στις παραμέτρους της εισόδου μπορεί να ρυθμιστεί συμπίεση MPEG4. Μάλιστα, άλλη μια ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι η επιλογή LOW LATENCY (on/off), για μείωση της καθυστέρησης στη μετάδοση εικόνας.

Μετά τις αλλαγές στις παραμέτρους, το αποτέλεσμα ήταν πλέον αντάξιο της συσκευής που είχαμε στα χέρια μας. Στα κανάλια HD της NOVA, η ποιότητα μέσα από το διαμορφωτή ήταν εξαιρετική. Επίσης, η καθυστέρηση που εισήγαγε ο διαμορφωτής ήταν μόλις 1 δευτερόλεπτο. Ενεργοποιώντας ταυτόχρονα το Info Channel πλέον δεν υπήρχε καθόλου επίδραση στην ποιότητα του HD καναλιού.

USB Channel

Για την υλοποίηση του καναλιού USB, η IKUSI διαθέτει δωρεάν το πρόγραμμα MAC Convertor. Η χρήση του είναι πολύ απλή, εάν και θα θέλαμε να το δούμε και σε άλλη γλώσσα πέρα από τα Ισπανικά. Στο MAC Convertor μπορεί ο χρήστης να εισάγει διαφόρων τύπων αρχεία βίντεο, εικόνας και ήχου. Στην περίπτωση εισαγωγής εικόνων μπορεί να ορίσει τον χρόνο εναλλαγής τους. Μετά την δημιουργία του βίντεο, που όπως είπαμε μπορεί να είναι SD ή HD, αποδίδεται ένα αρχείο .ts, το οποίο αντιγράφουμε σε ένα USB stick, διαμόρφωσης FAT32. Στη συνέχεια, εισάγοντας το USB stick στη θύρα του MAC η αναπαραγωγή του βίντεο ξεκινάει αυτόματα και για την προβολή του πρέπει να επιλέξουμε την υπηρεσία στο ψηφιακό κανάλι DVB-T της εξόδου.

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα  digitaltvinfo.gr.