Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Βάση τοποθέτησης κατόπτρου. Λύσεις εγκατάστασης σε απίθανα σημεία.

   Το θέμα «εγκατάσταση κατόπτρου» δεν είναι πάντα τόσο απλό. Πολλές φορές συναντάμε προβλήματα που δεν τα γνωρίζουμε από πριν και οφείλονται στις ιδιαίτερες συνθήκες της εγκατάστασης που καλούμαστε να ολοκληρώσουμε. Τι γίνεται όμως στη περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα με την εγκατάσταση της βάσης; Ας δούμε μερικά προβλήματα που έχουμε συναντήσει, καθώς και την λύση που σκεφτήκαμε να δώσουμε
Είναι γνωστό ότι η εγκαταστάσεις βάσεων σε κεραμοσκεπές είναι ότι πιο δύσκολο. Για αυτό σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου είναι δυνατόν επιλέγουμε την εγκατάσταση της βάσης στον τοίχο. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει πρεβάζι στον τοίχο που προεξέχει 40cm από το τοιχίο; Στην εικόνα 1 βλέπουμε την λύση της, με την επιλογή του κατάλληλου σωλήνα. Αυτής όμως δεν ήταν η μόνη δυσκολία που συναντήσαμε στην συγκεκριμένη εγκατάσταση, καθώς όταν πήγαμε να στηρίξουμε την βάση στον τοίχο, είδαμε ότι υπήρχε μόνωση από φελιζόλ βάθους 5cm. Η λύση για τα δύο αυτά προβλήματα ήταν να παραγγελθεί μια μονοκόμματη βάση με την απαραίτητη απόσταση και να χρησιμοποιηθούν στριφόνια των 15cm.

Μια άλλη φορά, κατά την επιθεώρηση ενός χώρου για την εγκατάσταση ενός κινητού κατόπτρου Gibertini 1,50m, διαπιστώσαμε ότι το μόνο σημείο που μπορούμε να το στηρίξουμε είναι το δάπεδο. Για κακή όμως τύχη, αυτό ήταν επικαλυμμένο με μόνωση από ελαφρύ μπετό, βάθους 5cm. Η λύση που δόθηκε ήταν να σκαφτεί το ελαφρό μπετό, ώστε να στηριχτούμε στην πλάκα της ταράτσας (εικόνα 2), αφού πήραμε πρώτη και την συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Γενικά για να είμαστε σίγουροι, όταν παραδίδουμε μια δουλειά θα πρέπει να φροντίζουμε πάντα να προβαίνουμε και στην απαραίτητη μόνωση των οπών που ανοίγουμε (εικόνα 3).


Σε μια άλλη περίπτωση, λόγω μόνωσης, μας ζητήθηκε να μην τρυπήσουμε πουθενά, αλλά και να μην φαίνονται πουθενά τα δύο κάτοπτρα που ήθελε ο πελάτης. Το πρόβλημα ήταν μεγάλο για το ποια βάση είναι κατάλληλη για κάτι τέτοιο, αφού έπρεπε να στηρίξουμε δύο κάτοπτρα Gibertini 1,25m. Για το σκοπό αυτό κατασκευάσαμε δύο βάσεις 1x1m, από το κέντρο των οποίων διέρχεται σωλήνας Φ70, μαζί με τις αντηρίδες του (εικόνα 4). Πάνω τους βάλαμε 16 πλάκες πεζοδρομίου 50x50cm για να έχει το απαραίτητο βάρος (εικόνες 5) και να μην μετακινείτε.

Η επίσκεψη στον πελάτη για μελέτη του χώρου του έχει αποδειχθεί αρκετές φορές σωτήρια. Μπορεί από την μία να χάνουμε χρόνο για να δούμε το χώρο της εγκατάστασης, αλλά από την άλλη μπορεί να μας γλιτώσει από μεγάλους μπελάδες την ώρα της υλοποίησης της. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η παρακάτω. Ο πελάτης μας είχε ενημερώσει από το τηλέφωνο πώς δεν υπάρχει ταράτσα και κάποιο σημείο όπου θα μπορούσαμε να στηριχτούμε εκτός από μία καμινάδα, για αυτό αποφασίσαμε να πάμε να δούμε το χώρο από κοντά. Κατά την επίσκεψη μας αποφασίσαμε να γίνει σίδεροκατασκευή με ένα μεταλλικό δαχτυλίδι περιμετρικά της καμινάδας (εικόνα 6)και πάνω σε αυτό να στηριχτεί μια γωνιακή βάση. Το αποτέλεσμα ήταν αρκετά αξιόπιστο χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην καμινάδα και στο πιάτο (εικόνα 7).

Τα κεραμίδια συνεχίζουν να μας παιδεύουν, αλλά πάντα υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις. Στην εικόνα 8 η λύση ήταν απλή με την τοποθέτηση μιας επιτοιχίας βάσης και κόψιμο του μαρμάρου για να τοποθετηθεί σωστά. Άλλες φορές τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αφού μας έτυχε οικεία, όπου πάνω στα κεραμίδια της προϋπήρχε μια κάθετη σωλήνα και μας ζητήθηκε πάνω σε αυτή να στηρίξουμε δύο κάτοπτρα WaveFrontier T90 για τη λήψη 16 δορυφόρων. Για αυτή την περίπτωση επιλέξαμε να μπουν δύο γωνιακές βάσεις Φ60 με κόντρα πλάκες από πίσω (εικόνα 9) και τελικά η εγκατάσταση μας λειτούργησε άψογα (εικόνα 10).

Εκτός όμως από κεραμίδια, υπάρχουν φορές που πρέπει να στηριχτούμε σε σημεία με κλήση ή σιδεροκατασκευές. Μια τέτοια εγκατάσταση με ένα κάτοπτρο τύπου WaveFrontier T90 φαίνεται στην εικόνα 11, ενώ αντίστοιχη περίπτωση για εγκατάσταση κινητού κατόπτρου φαίνεται στην εικόνα 12.

Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος πελάτης επιθυμεί το κάτοπτρό του να είναι ορατό όσο το δυνατόν λιγότερο, ενώ άλλες φορές απαιτείται εγκατάσταση σε περιοχές που υπάρχει έντονος αέρας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κοντύνουμε το κάτοπτρο κόβοντας τις βάσεις. Για να έχει όμως την ίδια σταθερότητα θα πρέπει να ενισχύσουμε την στήριξη είτε με περισσότερα στριφόνια (εικόνα 13), είτε ανοίγοντας διαμπερείς τρύπες στον τοίχο, ώστε να το δέσουμε από την άλλη πλευρά του τοίχου (εικόνα 14).

Πηγή: Αναδημοσίευση από τη σελίδα digitaltvinfo.gr.